4 Mayıs 2014 Pazar

Krema Dolgulu Baklava (Trigona Panoramatos)






Trigona Panoramatos - Panorama Üçgenler - yunanistana yolu düşmüş insanlara tanıtık gelebilecek bir tat.

Yunanistan da tadıp hayran olduğum bu tarifi İstanbulda bir de ben yapmak istedim. Tarif Yunanistandan gelme olunca sonuçta mükemmel oldu. Deneyinçok seveceksiniz zaten lezzet olarak diğer birçok Yunan yemeği gibi bizim topraklardan başka bir lezzete ( laz böreği) çok benziyor. 

Yunanistan da her yerde bu tatlıya rastlayabilirsiniz. Çıtır çıtır şerbete batırılmış baklava hamurundan üçgen külahlar ve içinde soğuk, vanilya aromalı, beyaz krema.Eğer krema istemezseniz yerine  dondurma...

Selanik’in bu nostaljik tatlısının adı Elenidis ya da Panorama üçgeni. Karadeniz kökenli mucit pastacı Yannis Elenidis’in icadı bu tatlı. Mandıracılık, sütlü tatlı ustalığı yapan Elenidis, 1956’da kenti kuşbakışı gören Panorama semtindeki pastanesinde yapmış bu tatlıyı ilk kez. Trigona Panoramatos adıyla ünlenmiş. Yannis daha sonra işini pastacılık eğitimi alan oğulları Vangelis ve Kostas’a bırakmış. 

Elenidis’in diğer şubesi sahilde, Beyaz Kule’nin yaklaşık 100 metre ilerisindeki Stratigou Kallari Caddesi’nde.


MALZEMELER

Baklava yufkası
200 gr tereyağı

Kreması için;

4,5 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı un
Yarım su bardağı mısır nişastası
7 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı tereyağı
Yarım paket vanilya

Şurubu için;

2,5 su bardağı şeker
1,5 su bardağı su
Yarım çubuk tarçın
3 adet karanfil
3-4 damla limon suyu

YAPILIŞI

Öncelikle kremayı hazırlayıp buzdolabında soğumaya bırakıyoruz.

  • Bunun için 4 su bardağı sütün içine 1 su bardağı şeker ekleyip kaynaması için bekliyoruz.
  • Geniş bir kapta kalan yarım su bardağı süt ile un ve mısır nişastasını iyice karıştırıp, 7 adet yumurta sarını ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. 
  • Kaynayan sütten azar azar karışıma ekleyip, karışımı sütün içerisine yavaşça ilave edip iyice karıştırarak orta ateşte göz göz olana kadar karıştırarak pişiriyoruz .
  • Son olarak 2 yemek kaşığı tereyağı ve vanilyayı ekleyip, 2-3 dk daha karıştırıp ve ocağın altını kapatıyoruz.Soğuması için başka bir kaba alıp üzerini streç film ile kapatıp, buzdolabında bekletiyoruz.

200gr tereyağını eritin.1 adet Baklava yufkası yağyıp ikiye katlayın.


Üzerine tekrar tereyağı sürüp bıçak yardımı ile ikiye kesin.Daha küçük üçgenler elde etmek isterseniz üç parçaya bölebilrsiniz.



Tepsiye yağlı kağıt serip üçgen baklavaları dizin son kez üzerine de tereyağı sürün.



180 derece fırında 20 dk kadar kızarana kadar pişirin.

Şerbeti için; tüm malzemeleri bir tencere içerisinde kaynatın.Soğuması için bekletin.



Soğuduktan sonra bir köşesinden bıçak yardımı ile kesin.Açılması gereken köşenin biraz daha kabarık olduğunu görüceksiniz.



Şerbet ılık olunca üçgen baklavaların şerbetin içene atın.Bir süzeç içerisinde bekletin şerbeti iyice aksın.

Son olarak soğumuş kremayı içerisen sıkma torbası yardımı ile iyice doldurun.

Üzerine isterseniz file badem serpenilirsiniz.




AFİYET OLSUN