23 Şubat 2014 Pazar

Lahmacun




MALZEMELER

Hamur için;

3 su bardağı un
1 paket yaş veya kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su (40-45 derece)
2 yemek kaşığı zeytinyağı

İç Malzemeleri;
 
250 gr kıyma
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yarım demet maydanoz

YAPILIŞI:
 
Önce ılık suyun içinde şeker, maya, tuz ve zeytinyağını karıştırıyoruz. 3 bardak un ile karıştırıp, iyice yoğurun. Üzerine nemli bez örterek kabarana kadar yaklaşık 3 saat bekletin. Hamuru küçük parçalar haline ayırın ve 1 saatte böyle bekletin. Küçük parçalara ayırdığımız hamurları un ile elimizle incecik açıyoruz. Eğer elinizle açamıyorsanız oklava yardımıyla da açabilirsiniz.
 
Soğan ve maydanozları ince ince doğrayın, kıyma ve baharatlar ile karıştırın, domates ve biber salçasını ekleyin. Elimizle açıp üzerine hazırladığımız harcı ince bir tabaka halinde parmak uçlarımızı kullanarak yayıyoruz.
 
Fırını en yüksek dereceye getirip, en alt kısımda yaklaşık 10 dk pişirin.






AFİYET OLSUN

13 Şubat 2014 Perşembe

Valentine's Day Cupcake







MALZEMELER

3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı fındık yağı
1 adet portakal 
1 adet rum esansı
1 yemek kaşıgı vanilya esansı
2,5 yemek kaşıgı kakao
2,5 su bardagi un
2 paket kabartmatozu

Kremasi icin;
  
1 paket Kaymak krem şanti
1 tatlı kaşıgı nescafe

Süsleme için;

1 kalıp bitter çikolata
Toz fındık
Kalp çikolata

YAPILIŞI

Yumurta ile şekeri köpük köpük olana kadar mikserle çırpıyoruz.İçerisine bir bardak yağ 1 adet portakalın suyu ve kabugunu rendeleyip karıştırıyoruz.Sütü ocakta ısıtıp o şekilde ekliyoruz ama kaynar olmıycak daha sonra geriya kalan malzemelerimizide ekleyip karistirdiktan sonra cupcake kaliplarına paylaştırıp 180 derece ısıtılmıs fırında 30-40 dk kadar konturollü bir şekilde ilk 20 dk fırının kapagını hiç açmadan pişiriyoruz.





Kremasi için;

Ben pratik olsun istedigim için Dr. Oetker' in kaymak gibi krem şantisini kullandım.1 bardak soğuk süt ve 1 kasik toz nescafe ile mikserle karıştırarak yaptım ve kek pişene kadar buz dolabinda beklettim.

Üzerini süslemek için;

Çikolataları benmari usulü eritip kek soğuduktan sonra kremsantiyi ile üzerini süsledikten sonra kaşıkla cupcaklerin üzerinde gezdirerek üzerinde çikolata damlaları olusturdum ve üzerine toz fındık serptim.

AFİYET OLSUN

 

 


10 Şubat 2014 Pazartesi

Kavala kurabiyesi


MALZEMELER

1,5 su bardagi un
1 yemek kaşıgi misir nisastasi
125 gr tereyağı
1 avuç kavrulmuş badem
1 çay kaşıgı kabartma tozu
1 su bardagindan 2 parmak az pudra şekeri
1 yemek kaşığı yumurta beyazi

YAPILIŞI

Tereyağının eritip biraz suyunu çektirin.Biraz soğuyup tortulari çöktükten sonra süzüp donması için dolapta bekletin. 



Bademleri ve 1 bardak unu ayrı ayrı tavalarda pembelesinceye kadar kavurun.Bademleri kavurduktan sonra iri iri doğrayın.
Tereyağını dolapdan alıp pudra şekeri beyaz krema kıvamanına gelene kadar mikserle çırpın.Kalan tüm malzemeleri azar azar ilave ederek yoğurun.Bademleri ilave edin.Hamuru tezgaha alip merdaneyle biraz açıyoruz.Çay bardagı ile şekil verin.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 200 derece ısıtılmış fırında 20-25 dk kadar pişirin.Biraz soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpin.

AFİYET OLSUN

7 Şubat 2014 Cuma

İÇLi KÖFTE










MALZEMELER

İç malzemeler

Yarım orta yağlı kilo kıyma
3 yemek kaşığı tereyağı
1 adet büyük boy soğan
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz

Hamur malzemeler

2 su bardağı ince köftelik bulgur
100 gr 2 kez çekilmiş orta yağlı kıyma
Yarım su bardağı irmik
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
3 çay kaşığı Tuz

YAPILIŞI

İç harcının yapılışı;

Tereyağını geniş bir tavaya alın. İnce ince kıydığınız soğanları hafifçe pembeleşene kadar orta ateşte kavurun. Daha sonra kıymayı ekleyip suyunu çekinceye kadar kavurun.İçine ceviz ve baharatları ekleyerek kavurun. Ocaktan alın soğumaya bırakın.

Dış hamurun yapılışı;

İnce bulgurun üzerini biraz geçecek kadar kaynar su ilave edilip şişmesini bekleyin. Şişen bulgurun içine geri kalan tüm mazlemeleri yoğurun.




Elinizi yağlayın kıvama gelen harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın ve avuç içinizede yuvarlayın.Avuç içinizde yuvarladığınız hamurun ortasına yavaş yavaş bastırıp yanlarından sıkarak ortasına bir delik açın.Hamurdaki delik yeteri kadar büyüdüğünde iç harcı doldurun.Elinizde hafifce döndürerek ve bastırarak tüm iç malzemeyi doldurun. Kapatacağınız ucu hamuru zedelemeden hafifce sıkın ve düzeltin eğer fazlalık varsa ucundan koparabilirsiniz.

• Derin bir tencerede bolca yağı kızdırın. Kızgın yağda köftelerin kabuğu koyulaşıncaya kadar kızartın kevgir yardımıyla peçete serili tabağa alın.Eğer haşlanmış istiyosanız.Derin bir kapta su kaynatılır, suya tuz ve biraz sıvıyağ eklenir. Köfteleri kaynar suda 3 dk pişirin.

AFİYET OLSUN

6 Şubat 2014 Perşembe

KIŞ ÇORBASI





MALZEMELER

1 adet pırasa
1 adet havuç
1 adet patates
3 çay kaşığı tuz
1 litre su
Tavuk bulyon
sıvıyağ

TERBiYESi İÇİN;
 
1 kase yoğurt
2 yemek kaşığı un
Yarım limon

Üzeri için;

Tereyağı 
Arzuya göre nane

YAPILIŞI

Pırasayı ince ince doğruyoruz. Havucu ve patatesi soyarak rendeliyoruz. Tencereye sıvıyağ döküyoruz ve pırasayı 1-2 dk soteleyip havucu ve patatesi ilave ederek kavuruyoruz. 1 lt sıcak suyunu bulyonu ve tuzunu ekleyip kapağını kapatarak pişmeye bırakıyoruz. Terbiyesi için, yoğurdu karıştırma kabına alıyoruz. Limon suyunu sıkıyoruz. Unu ilave ediyoruz.Un dağılana kadar iyice karıştırıyoruz.Hazırladığımız terbiyeyi direk çorbamıza eklemiyoruz bir kaşık iki kaşık yavaş yavaş terbiyemizin içine çorbamızdan ekleyip sulanrıyoruz ve son olarak Terbiyeyi de çorbamıza ilave ederken karıştırıyoruz. Kıvamına göre sıcak su ekleyebiliriz. Tereyağını eritip kızartıyoruz ve servis ederken çorbanın üzerine gezdiriyoruz.

Not: Bu çorbaya et suyuda çok yakışıyor ben bulyon kullanmak yerine genelde kendi hazırladığım dondurucuda buz kalıplarında sakladığım tavuk suyu veya et suyunu yemeklerde kullanmayı tercih ederim.Daha sağlıklı ve güvenilir sizede tavsiye ederim ...

AFİYET OLSUN

Yoğurtlu vejetaryen köftesi






MALZEMELER

1 su bardağı ince bulgur
Tuz taze çekilmiş karabiber
1,5 yemek kaşığı un
1 kase yoğurt
2 diş dövülmüş sarımsak
2 yemek kaşığı ince kıyılmış nane

 YAPILIŞI 

Bulguru çukur bir kabın içine koyun ve üzerini kaplayacak kadar su koyup 30 dk bekleyin.Daha sonra suyunu süzün iyice süzülmesi için elinizde sıkın ve bir kaba alın.Tuz ve karabiber ve un ekleyip  karıştırın.Eğer karışım çok kuru olduysa biraz su ekleyebilirsiniz.Bulgur karışımdan parçalar alarak ceviz büyüklüğünde toplar şeklinde köfteler hazırlayınız.
 Bulgur toplarını kaynayan tuzlu suda 10-15 dk haşlayınız.Daha sonra süzün ve soğuması için bekletin.Geniş bir servis kasesinin içine yoğurdu koyun.Yoğurdun içine bulgur köftelerinini naneyi sarımsağı ekleyin.Tuz ve karabiber serptikten sonra karıştırın isterseniz buzdolabında biraz bekletip servis yapabilirsiniz.

AFİYET OLSUN

4 Şubat 2014 Salı

Bol baharatlı köfte ve Hardallı salata


Bugün iki tarif bir arada köftelerin yanında yaptığım salatayıda sizinle paylaşmak istedim.Çok nefis yapılışıda bir o kadar kolay sosu özel bir salata tarifini sizinle paylaşıyorum şimdiden afiyet osun.

MALZEMELER

Yarım kilo köftelik kıyma
1 Adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 Dilim ekmek içi
1 adet yumurta
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Tatlı kaşığı karabiber
1 Tatlı kaşığı kimyon
1 Tatlı kaşığı zerdeçal   
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
6-7 Sap maydanoz
Kızartmak için sıvıyağ
1 paket lavaş 

YAPILIŞI
 
Soğanı randeleyip, kıymanın üzerine ekleyin. Belli bir süre suda beklettiğiniz ekmek içini iyice elmizde sıkıp süzüyoruz ufalayarak kıymanın üzerine ekleyin. İnce ince kıyılmış maydanozu ve diğer malzemeleri kattıktan sonra kıymayı iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elinizle top şekline getirip avuç içiyle hafif bastırarak şekil veriyoruz.Kızgın sıvıyağda arkalı önlü kızartın.

Lavaşlar taze ama ben daha sıcak servis yapmak için köfteler biraz kızardıktan sonra lavaşları tek üzerine koyup ısıttım.


HARDALLI SALATA

Malzemeler
 
1 demet kıvırcık
1 kuru soğan

Sos için 

1 yemek kaşığı hardal 
Yarım çay bardağı zeytinyağı 
Yarım limonun suyu 
1 çay kaşığı tuz
1 diş sarımsak 

YAPILIŞI

Sarımsağın dış kabuğunu soyup yıkadıktan sonra rendeleyin yada ufak ufak kesin ki aroması sosumuza geçsin.Limonun suyunu sıkın ve üzerine hardalı ve sarımsağı ekleyin karıştırın en son zeytinyağı ve tuzu ekledikten sonra iyice karıştın.

Kıvırcık ve soğanları ince ince doğradıktan sonra hazırladığımız sosumuzu üzerine döküp karıştırıyoruz.

AFİYET OLSUN