10 Aralık 2013 Salı

PİŞİ




   Pişi diğer adları ile bavırsak veya bavursak olarak da söylenir.Mayalı hamurun kızgın yağda pişirilmesi ile yapılır.Ne çok severiz .Sabah kahvaltılarında,arife günlerinde,çay saatlerinde yapımı da kolay olduğu için bol bol yaparız.
MALZEMELER:
  • 3.5 su bardağı un
  • 1 poşet Instant Maya
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı su
YAPILIŞI:




Unu eleyip maya,tuz,şeker,ile karıştırın.Üzerine yavaş yavaş suyu ilave ederek iyice yoğurun. Daha sonra hamurun üzerini kapatın, oda sıcaklığında hamur hacmi iki katına çıkıncaya kadar (yaklaşık 40-50 dakika) bekletin. 

Süre sonunda hamuru biraz karıştırıp elinizi yağlayarak hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Elde açarak şekillendirin ve tavada kızdırılmış yağa atarak kızartın.

AFİYET OLSUN .. 

9 Aralık 2013 Pazartesi

Hindili Sebzeli Börek

Süper sağlıklı ve leziz bir börek benim yurt dışın da bir çin restoranın da yediğim bir börekten esinlenerek yaptığım bir tarif severek yediğim bir börek oldu diye bilirim eminim sizde çok beğeneceksiniz.



MALZEMELER:
  • 5 adet yufka
  • 400 gr hindi 
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet havuç
  • 2 adet pırasa 
  • 1 bardak su
  • Yarım bardak zeytinyağı
  • 3 adet yumurta 
  • Yarım bardak süt
  • 2,5 yemek kaşığı yogurt
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Tuz,karabiber
YAPILIŞI:
Hindi,kırmızı biber,yeşil biber,havuç ve pırasaları jülyen bir şekilde doğruyoruz.Bir tavada hindi pişirirken diğer bir wok tavada sebzelerimizi pişiriyoruz.Hindi piştikten sonra wok tavamızda bulunan sebzelerin içine ekleyip karıştırıyoruz.1,5 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip sebzelerimiz biraz ölene kadar pişiriyoruz.
    
Başka bir kapta yarım bardak zeytinyağı,2 adet yumurta,süt,su,yoğurt,kabartma tozu ve 1 çay kaşığı tuz ekleyip çırpıyoruz.



Tepsiyi yağladıktan sonra ilk yufkanın üzerine sıvı karışımı sürüp ikinci katı yerleştiriyoruz bu kat aynı şekilde sıvı karşımızı sürüp iç harcımızı yarısını koyuyoruz üçüncü katı yerleştiriyoruz bu katta sıvı karışımı sürüp  kalan iç harcımızı boşaltıyoruz.Her bir kata sıvı karışım dan bolca mutlaka sürüyoruz.Dördüncü yufkayı da yerleştirip sıvı karışımdan sürüp son yufkamızı yerleştiriyoruz .Sıvı karşımdan yaklaşık 2 yemek kaşığı kadar kalmış olması lazım bu kalan karışımın içine 1 yumurta sarısı ekleyerek son katımızın üstüne iyice sürüyoruz.

Ben yuvarlak bir tepsi kullanarak klasik tarzda yaptım ama muska böreği gibi yaparsanız da çok güzel oluyor
Arzuya göre böreğinizin üstüne ne serpmek isterseniz.Ben haşhaş tercih ettim çörek otu da çok güzel olacaktır.
180 derecelik önceden ısıtırmış fırında üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

AFİYET OLSUN...



Bayatlamayan Poğça



Nefis kahvaltılar ve keyifli çay saatleri için süper bayatlamayan poğçalar içine soda koyduğumuz için tazeliğini uzun süre koruyor.2-3 gün sonra bile ısıtım yeni yapmışsınız gibi yiyebilirsiniz..

MALZEMELER:

  •  3 su bardağı un
  •  2 yemek kaşığı şeker
  •  1 tatlı kaşığı tuz
  •  1 paket yaş maya 
  •  1 su bardağı ılık süt
  •  1 su bardağı sıvı yağ 
  •  1 su bardağı maden suyu
  • Beyaz peynir ve maydanoz
  • 1 yumurta sarısı 

YAPILIŞI:

-3 su bardağı unu büyük bir kabın içine koyun. Şekeri ve tuzu koyup İnstant maya (kuru maya) kullanacaksanız mayayı da koyun) unla karıştırın.
-Ortasını havuz gibi açıp, sütü, sıvı yağı, sodayı koyun.
-Yaş maya kullanacaksanız mayayı ılık süt ile ezip koyun. 
-Elinizle iyice tüm malzemeyi karıştırın.
- Un yeterli gelmeyecektir, yavaş yavaş unu ilave edin. 
-Ele yapışmayan yumuşak bir kıvam elde edince un ilave etmeyi kesin ve biraz daha yoğurup üzerini nemli bir bezle örterek 1 saat mayalanmaya bırakın.

Hamur mayalandıktan sonra ceviz büyüklüğünde paçalar kopartın elinizle bastırarak yuvarlıyoruz.ortasına peynirli içimizi koyarak kenarlarını birleştirip yuvarlıyoruz.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip üstlerine yumurta sarısı sürün.
Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında altları ve üstleri kızarana kadar pişiriyoruz.

AFİYET OLSUN ..

6 Aralık 2013 Cuma

ANGEL KEK

Evet işte en güzel kek adı gibi melek kek puf puf  :)



Ben bu keki pasta yapmak içinde kullanıyorum.Keki ortadan ikiye ayırıp içine güzel bir krema üstüne de pudra şekeri veya arzunuza göre marmelat, reçel veya çikolata sosu döküp pratik kolay ve nefis bir pasta yapıyorum.

MALZEMELER:

  • 5 Adet yumurta akı
  • Yarım çay kaşığı Tuz
  • 1 Su bardağı toz şeker
  • 2 Tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 Tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 Yarım limon 
SOS İÇİN :
Arzuya göre ne severseniz ben üzerine pudra şekeri dökmeyi tercih ettim vişne reçeli ,özellikle turunç reçeli de çok güzel oluyor.

YAPILIŞI:

Yumurta aklarımızı tuzla birlikte kabarıp 2 katına çıkana dek çırpıyoruz.Toz şekerin yarısını da yavaş yavaş 1 kaşık 1 kaşık ilave edip parlak bir görünüm elde edinceye kadar çırpıyoruz.
Son olarak yarım limonumuzu sıkıp ekleyelim.Daha sonra içine mısır nişastası,un ve kalan şekeri karıştıralım başka bir kapta karıştırıp yumurtaların içine yavaş yavaş karıştırarak ekliyoruz.
  • Kek kalıbımıza boşaltıp 180 derece ısınmış fırında 30-35 dk kadar pişiriyoruz.
  • 2 saat kalıp dan çıkarmadan soğutuyoruz.
AFİYET OLSUN ...


5 Aralık 2013 Perşembe

İncirli ve cevizli kek



Malzemeleri:

*10 kuru incir
*1 su bardağı çekilmiş ceviz
*2 çay kaşığı tarçın
*2 çay kaşığı mahlep
*1 çorba kaşığı margarin
*1 su bardağı tozşeker
*1 su bardağı demlenmiş sıcak çay
*3 yumurta
*1 paket kabartma tozu
*3 su bardağı un

Yapılışı:

 İncirleri küçük küçük doğrayın. Margarini eritip ılıtın. Büyükçe bir kapta incir, tozşeker, ceviz, margarin, tarçın ve mahlebi karıştırın. Yarısı çay demi yarısı sıcak su olacak şekilde 1 su bardağı sıcak çayı ekleyip tekrar karıştırın ve 25 dakika bekletin. 

Yumurtaları başka bir kapta çırpın. Cevizli karışım, un ve kabartma tozunu ekleyip kek hamuru kıvamını alana kadar karıştırın. 

Kek kalıbını unlayıp hamuru boşaltın. Önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında 25 dakika pişirin. Dilimleyip servis yapın.
Afiyet olsun.

Napoli Margherita Pizza

Pizza Napoli ile o kadar özdeşleşmişdir ki italya'nın en fakir kenti için ''Eğer pizzanın patentini almış olsalardı Napoli tüm kentlerden daha zengin olurdu'' diye söylenir.Benim en sevdiğim pizza diyebilirim.Tabi ki de napoli margherita tercihim bazı restoranlarda bu pizzayı çok kalın hamurlu görmek mümkün ama Napoli Margherita hamuru incecik olmalıdır.Tam bir lahmacun hamuru gibi diyebiliriz.Bu pizza tarifini gittim sizin için yerinde öğrendim..



PİZZA HAMURU

MALZEMELER

*3 su bardağı un
*1 su bardağı ılık su
*1 paket intans maya
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 yemek kaşığı şeker
*2 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI:

Un.tuz.şeker ve maya karıştırın.Ortasını havuz gibi açıp su ve zeytinyağını koyun.Kenarlarındaki unları yavaş yavaş alarak hamuru yoğurun.Hamur yumuşak ama ele yapışmaz olmalıdır.Çok cıvık olursa azar azar un ekleyip iyice yoğurun.Hamurun üzerini örterek ılık bir yerde mayanlanmaya bırakın.En iyi pizza hamuru bir gece önceden yapılan derler ama benim bunu yapmak için pek vaktim olmadı sizinde vaktiniz yoksa en kısa yöntem hamuru bir tencerenin içine koyup kapagını kapatın 60 derece ılık bir fırında 15-20 dk bekletmeniz yeterli olucaktır.

PİZZA SOSU

MALZEMELER:
 
*2 adet domates
*Yarım su bardağı zeytinyağı
*Yarım çay kaşığı tuz
*Yarım çay kaşığı şeker

ÜST MALZEMELER:

*Mozzarella
*Taze fesleğen

YAPILIŞI:

Hamuru merdane ile elinizde çevire çevire yuvarlak bir biçimde incecik açın.Sosunu bir kaşık yardımıyla sürün iyice yayın bol soslu olucaktır.180 derece ısıtılmış fırının alt kısmına koyun 15 dk pişirin.Daha sonra pizzayı çıkartıp biraz daha sosunda sürün ve üzerine mozzarella peynirinizi rendeleyin ve çok azda zeytinyağı gezdirin son olarakda taze fesleğeni ekleyin fırına verin.Mozzarella peyniriniz eridiğinde fırından çıkarın.Ve nefiss pizzamız hazır..Afiyet olsun ..







Sinop mantısı





Benim için annemin mantısı diyebilirim.Annem anneannem derken süre gelen bir mantı tarifidir.Bana göre en güzel mantı Sinop mantısı diyebilirim.Belki bilmeyenleriniz vardır biz mantıyı sadece yoğurtlu yapmayız.Cevizli olur çökelekli olur hepside birbirinden güzel diyebilirim.Ve gelelim mantı tarifimize ....


MALZEMELER

Hamuru için:

*3 su bardağı un
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 yumurta
*5 çorba kaşığı su
*3 çorba kaşığı zeytinyağ

Harç için:
*250 gr kıyma
*2 çay kaşığı tuz
*1 çay kaşığı karabiber
*1 orta boy kuru soğan

Sos için:
*1 yemek kaşığı tereyağ
*1 yemek kaşığı zeytinyağ
*Pul biber

 NOT :Pul biber kullanmak yerine mantıyı yağladıktan sonra üzerine biraz çekilmiş ceviz serpebilirsiniz o zamanda muhteşem olacaktır.


YAPILIŞI

- Un bi kaba konur ortası çukur şeklinde açılır ve içine tuz,yumurta,yağ ve su konur.Önce bi karştırıcı yardımıyla karıştırılır.Daha sonra elinizle tüm malzemeyi una yedirin.Hamur çok sert olursa çok az miktarda su ilave ediniz.Fakat mümkün oldukça sert ve çok yoğurulmuş bi hamur elde etmek istiyoruz.Pes etmek yok:) Hamuru yoğurdukdan sonra üstünü kabatıp yaklaşık yarım saat dinlendiriyoruz.

- Hamur dinlenirken biz de içini hazırlayabilirz.1 Orta boy soğanı rendeliyoruz,fazla suyunu atıyrz ama elimizle tüm suyunuda sıkmıyoruz.Kıymayı soğan,tuz ve kbiber ile karıştırıyrz.

-Hamur dinlendikden sonra ikiye kesip açmaya başlıyoruz.Açarken benim gibi mantı konusunda acemi olanlar oklava kullansa çok daha rahat ederler.Hamuru mümkün oldukça ince açmaya çalışıyoruz.Çok zor gibi gelebilir bu kısım ama inanın hiç zor değil.Hamurumuz küçük olduğu için kolay bişekilde açılıcak.

-Hamuru açmaya başlamadan önce tencerinin içine su,bir miktar tuz ve çok az zeytinyağı ekliyip kaynamaya bırakıyoruz.

-Hamuru açtıktan sonra kareler elde edicek biçimde kesin.İç harcını koyup kabatın.Burda ben üçgen biçimde kapatmayı tercih ettim.Kapatma işlemi sırasında mümkün oldukça hızlı olunması gerek çünkü hamur kurursa kapanması çok zor oluyo.



-Kaynamakda olan suya mantılar atılır.Mantılar piştikten sonra üste çıkarlar bu aşamadan sonra bi 5 dk daha kaynattıktan sonra ateşden alabilirz.Tabi herkesin ağız tadı farklı oldugu için bu aşamada bi tane tadıp kendi zevkinize göre almadın daha mantıklı.

-Süzülen mantılar biraz soğudukdan sonra üzerine iyi çırpılmış sarımsaklı yoğurt ve yağda kavrulmuş pul biber ilave ediyoruz.Herkese şimdiden afiyet olsun...