5 Aralık 2013 Perşembe

Sinop mantısı





Benim için annemin mantısı diyebilirim.Annem anneannem derken süre gelen bir mantı tarifidir.Bana göre en güzel mantı Sinop mantısı diyebilirim.Belki bilmeyenleriniz vardır biz mantıyı sadece yoğurtlu yapmayız.Cevizli olur çökelekli olur hepside birbirinden güzel diyebilirim.Ve gelelim mantı tarifimize ....


MALZEMELER

Hamuru için:

*3 su bardağı un
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 yumurta
*5 çorba kaşığı su
*3 çorba kaşığı zeytinyağ

Harç için:
*250 gr kıyma
*2 çay kaşığı tuz
*1 çay kaşığı karabiber
*1 orta boy kuru soğan

Sos için:
*1 yemek kaşığı tereyağ
*1 yemek kaşığı zeytinyağ
*Pul biber

 NOT :Pul biber kullanmak yerine mantıyı yağladıktan sonra üzerine biraz çekilmiş ceviz serpebilirsiniz o zamanda muhteşem olacaktır.


YAPILIŞI

- Un bi kaba konur ortası çukur şeklinde açılır ve içine tuz,yumurta,yağ ve su konur.Önce bi karştırıcı yardımıyla karıştırılır.Daha sonra elinizle tüm malzemeyi una yedirin.Hamur çok sert olursa çok az miktarda su ilave ediniz.Fakat mümkün oldukça sert ve çok yoğurulmuş bi hamur elde etmek istiyoruz.Pes etmek yok:) Hamuru yoğurdukdan sonra üstünü kabatıp yaklaşık yarım saat dinlendiriyoruz.

- Hamur dinlenirken biz de içini hazırlayabilirz.1 Orta boy soğanı rendeliyoruz,fazla suyunu atıyrz ama elimizle tüm suyunuda sıkmıyoruz.Kıymayı soğan,tuz ve kbiber ile karıştırıyrz.

-Hamur dinlendikden sonra ikiye kesip açmaya başlıyoruz.Açarken benim gibi mantı konusunda acemi olanlar oklava kullansa çok daha rahat ederler.Hamuru mümkün oldukça ince açmaya çalışıyoruz.Çok zor gibi gelebilir bu kısım ama inanın hiç zor değil.Hamurumuz küçük olduğu için kolay bişekilde açılıcak.

-Hamuru açmaya başlamadan önce tencerinin içine su,bir miktar tuz ve çok az zeytinyağı ekliyip kaynamaya bırakıyoruz.

-Hamuru açtıktan sonra kareler elde edicek biçimde kesin.İç harcını koyup kabatın.Burda ben üçgen biçimde kapatmayı tercih ettim.Kapatma işlemi sırasında mümkün oldukça hızlı olunması gerek çünkü hamur kurursa kapanması çok zor oluyo.



-Kaynamakda olan suya mantılar atılır.Mantılar piştikten sonra üste çıkarlar bu aşamadan sonra bi 5 dk daha kaynattıktan sonra ateşden alabilirz.Tabi herkesin ağız tadı farklı oldugu için bu aşamada bi tane tadıp kendi zevkinize göre almadın daha mantıklı.

-Süzülen mantılar biraz soğudukdan sonra üzerine iyi çırpılmış sarımsaklı yoğurt ve yağda kavrulmuş pul biber ilave ediyoruz.Herkese şimdiden afiyet olsun...