4 Aralık 2015 Cuma

Dilber Dudağı

 



 

Yapımı ve ikramı kolay tatlı ...

 
 
MALZEMELER
 
Hamuru için ;

1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı yoğurt
2 yumurta
1 tatlı kaşığı sirke
Alabildigine un

Şerbeti içi ;
 
2,5 su bardağı su
2,5 su bardağı şeker
2-3 damla limon suyu
1 adet tarçın çubuğu

İçi için ;
 
İri kıyılmış ceviz
1 adet yumurtanın beyazı

Üzeri için ;

200 gr tereyağı
 
 

YAPILIŞI

Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz. Bir tencereye su ve şekeri koyup kaynatın. Kaynadıktan 20dk sonra limon suyu ve tarçın çubuğunu ekleyip 5dk daha kaynatıp ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Ardından dilber dudağı hamurunu hazırlamaya başlıyoruz. Hamur malzemelerini geniş bir yoğurma kabına alıp iyice yoğuruyoruz. Yumuşak kıvamda bir hamur elde edince üzerine bir örtü örtüp 30dk dinlendiriyoruz.
 
 
Yarım saat sonra hamuru 20 parçaya bölüyoruz. Her bir hamur parçasına nişasta dökerek pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz.10 bezeyi açıp üst üste dizdikten sonra tekrar oklava ile açıyoruz. Ardından su bardağının ağızı ile yuvarlaklar kesiyoruz. Hazır olan yuvarlak parçalarının içerisine (bir kasenin içinde ceviz ve yumurta beyazını karıştırın) ceviz koyup yarım ay gibi kapatıyoruz. Kapatırken sıkı kapatmayın ki piştiğinde katlar açılıp dudak şeklini alsın.

Diğer 10 bezeyi de aynı şekilde yapıyoruz. Hazır olan dilber dudağı tatlısını fırın tepsisine diziyoruz ve her bir dilber dudağının üstüne 1 er yemek kaşığı eritilmiş tereyağı döküyoruz.




5dk ısıtılmış 175 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz. İyice kızarıp piştikten sonra fırında çıkarıp üzerine hemen soğumuş şerbetimizi gezdiriyoruz.

Tatlı şerbetini iyice çektikten sonra servis edebilirsiniz.

AFİYET OLSUN
 

PROFİTEROL



Haftaya tatlı başlayalım tatlı geçsin. Sakın gözünüz korkmasın yapması çok zor değil sadece azıcık uğraş gerektiriyor.


MALZEMELER

Hamuru için;
 
1 su bardağı su
100 gr tereyağı
3 yumurta
1 su bardağı un
Yarım çay kaşığı

Suyu içine tereyağı ve tuz koyarak eritin. Kaynamaya yakın ateşi kısın ve unu eleyerek yedirin. Ocaktan alın biraz soğuduktan (5 dk) sonra yumurtaları tek tek hızlıca çırparak hamura yedirin.(mikser kullanırsanız daha kolay olur) Hamurun cıvık olması sizi korkutmasın. Hamuru bir krema torbasına koyup krema sıkar gibi tepsiye sıkabilirsiniz.
* Tepsiye yağlı kağıt koymayı unutmuyoruz. Önceden 200 derece ısıtılmış fırında 25dk pişirdikten sonra fırını kapağını açıp bakın fırını nemi çıksın sonra fırın ısısını 160 dereceye düşürüp yaklaşık 20dk (üstü kızarana kadar) pişiriyoruz. Pişirme sırasında asla fırının kapağını açmıyoruz.
 
Piştikten sonra hemen fırında çıkarmayın biraz bekleyip kuruması lazım...


Krema için;
 
3 adet yumurta
4 yemek kaşığı un
5 çorba kaşığı toz şeker
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı vanilya aroması

Tüm malzemeleri bir tencereye koyun kısık ateşte karıştırarak pişiriyoruz. **Vanilya aromasını en son ilave edersek aromasını daha iyi alabiliriz. Piştikten sonra 10 dk mikserle çırpıyoruz.

Krema soğuduktan sonra : profiterol toplarını ortadan ikiye kesip yada kremayı şırınga yardımıyla da hamurların içini doldurabilirsiniz.
 
Çikolatalı sosu ben hazır sos kullandım size de onu tavsiye ederim yok ben ilede yapıcam derseniz işte tarif :)
 

 
Çikolatalı sos için;

2 yemek kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı toz şeker
2 yumurta sarısı
3-4 yemek kaşığı kakao
Yarım paket vanilya
2,5 su bardağı süt
 
Tüm malzemeleri  karıştırıp pişiriyoruz. Pişme sırasında mutlaka sürekli karıştırıyoruz. İçlerini doldurduğumuz profiterolleri yan yana koyup çikolatalı sosu üzerine gezdiriyoruz.



Birazda paylaşımcı olalım ben sevgili komşularıma hemen götürdüm.


AFİYET OLSUN

2 Aralık 2015 Çarşamba

HAMBURGER



 
Mükemmel Hamburger :) Evde nasıl yaparız çokta güzel yaparız yerken kendimizden geçeriz ;) 

MALZEMELER
 
Papatya ekmek 
Cheddar peyniri
Bacon 
1 adet kuru soğan
Turşu
 
Sos için ;

2 tatlı kaşığı Mayonez
1 çay kaşığı Hardal

Köftesi için ;

500 gr dana döş (sadece bir kere çekilmiş )
2 tatlı kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı beyaz sirke
1 tatlı kaşığı pekmez
1 tatlı kaşığı karabiber
2 diş sarımsak (rendelenmiş)
1 adet soğan (rendelenmiş )
Galeta unu 
Tuz

YAPILIŞI

Köfte malzemelerinin hepsini bir kapta iyice yoğurun.istediğiniz boyutlarda parçalara ayırıp yuvarlak köfteler oluşturun.Buzdolabında 1 saat dinlendirin.

Sos için :mayonez ve hardalı iyice karıştırın.

Baconları tavada kızartın.
Soğanları halka halka,Turşularında ince dilimler halinde  doğrayın.Turşu ve soğanları tavada soğanlar kızarana kadar kavurun.

Köfteleri kızartıp üzerine cheddar koyun.Tavanın üzerini kapatın ki cheddarlar erisin.

Ve geldik hepsini bir araya getirip hamburgerimizi oluşturmaya ;) 

Yuvarlak ekmelerimizi ikiye bölün içini biraz alın.Ekmeğinizin iç taraflarını biraz kızartırsanız daha iyi olur.

Ekmeğimizin arasına önce Üzeri cheddarlı köftemizi koyun üzerine bacon ince bir tabaka sos ve son olarak kavrulmuş soğan ve turşumuzuda koyduktan sonra yemek için hazır ...

AFİYET OLSUN





27 Kasım 2015 Cuma

Sarıyer Poğçası

 
Çok pratik ev yapımı poğçalar.Hafta sonlarına lezzet katmak isteyenlere ..

MALZEMELER 

250 gr margarin
Yarım su bardağı süt
1,5 Paket kuru maya 
2 adet yumurta (beyazları içine )
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Beyaz peynir
Alabildigine un

YAPILIŞI 

Oda sıdaklığında yumuşamış margarini ve diğer malzemeleri ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz.

Hamurları mandalina büyüklüğünde parçalara ayırın, hamuru önce elimizde yuvarlayın sonra elimizin yanıyla hamurun ortasına bastırıp peynir koyup kapatıyoruz.Bütün hamurları bu şekilde yapıp üzerine yumurta sarısı sürün.



180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.

AFİYET OLSUN



25 Kasım 2015 Çarşamba

Bol Çikolatalı Kek

   




MALZEMELER

3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ 
1 su bardağı damla çikolata
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz 
65 gr kakao (2,5 paket kakao) 
2 su bardağı un
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya 

Üzeri için;

Hazır Çikolata sosu
İri kıyılmış ceviz
YAPILIŞI

Yumurta sarısı ve beyazını ayırın.Yumurta sarılarını şekerin yarısı ile mikserde beyazlayana kadar çırpın.Kalan şekerle da yumurta beyazlarını krema gibi olana kadar mikserle çırpın. Yumurta beyazını bir kenara ayırın.Başka bir kasede çırptığımız yumurta sarılarının içine Süt ve yağı ekleyin,karıştırın.Kakao ekleyin karıştırın.

Yumurta beyazının içine hazırladığımız karışımı yavaş yavaş ekleyin,karıştırın.Son olarak kalan diğer malzemeleri un,çikolata ve cevizi ekleyip karıştırın.

180 derece ısıtılmış fırında içinin tam piştiğine emin olana kada 40 dk konturollü olarak pişirin.

Kek soğudukdan sonra üzerine çikolata sosunu ve cevizleri ekleyin.

AFİYET OLSUN
  





14 Ekim 2015 Çarşamba

Hardallı Patates Salatası






Kolayca hazırlanabilecek ve birçok yemeğe uyumlu lezzetli bir garnitür...

MALZEMELER

  • 2 adet büyük boy patates
  • 1 adet kuru soğan
  • Salatalık turşusu
  • Maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 1 su bardağı sebze suyu
  • Zeytinyağı
  • Limon
  • kapari

YAPILIŞI

Patatesleri haşlayıp soyun. Haşladığınız patatesi, soğan ve salatalık turşusunu doğrayın. Sos tenceresinde zeytinyağını ekleyip soğanları 2-3 dk kadar kavurun. Sebze suyunu ve salatalık turşunu ekleyip karıştırın. Son olarak hardal karabiber ve tuz ekleyip karıştırın. hafif suyunu çekince ocaktan alın. Patateslerin içerisine ekleyin soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra içerisine maydonozlarınekleyip üzerine limon ve zeytinyağını dökün. Kaparileri serpiştin.

Ben üzerini kendi yetiştirdiğim minik rokolarla süsledim.

AFİYET OLSUN

8 Ekim 2015 Perşembe

İncirli Kek




İncir şuanda tam mevsimi ...


Sakin hafta sonlarında bu keki yapmaya bayılıyorum.Evde tadını çıkarmak büyük bir keyif ... 

MALZEMELER

  • 3 adet yumurta
  • 5 adet incir
  • 185 gr un
  • 2 yemek kaşığı toz badem
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı ılık süt
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 60 gr şeker
  • Portakal kabuğu rendesi

YAPILIŞI

İncirleri dilimleyin.20-25 cm fırın kabına dizin. Un, tuz, kabartma tozunu elekten geçirin. Toz bademi ekleyin. Derin bir kapta yumurta, şeker, bal ve portakal kabuğunu mikserle beyazlayıncaya kadar çırpın. Yoğurdu ve sütü ilave edin. Çırpın zeytinyağını ekleyin çırpın.Toz karışımı yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam edin. İncirlerin üzerine dökün.

180 derece ısıtılmış fırında 30-35 dk pişirin.
Piştikten sonra 30 dk soğumaya bırakın.
 




AFİYET OLSUN