27 Kasım 2015 Cuma

Sarıyer Poğçası

 
Çok pratik ev yapımı poğçalar.Hafta sonlarına lezzet katmak isteyenlere ..

MALZEMELER 

250 gr margarin
Yarım su bardağı süt
1,5 Paket kuru maya 
2 adet yumurta (beyazları içine )
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Beyaz peynir
Alabildigine un

YAPILIŞI 

Oda sıdaklığında yumuşamış margarini ve diğer malzemeleri ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz.

Hamurları mandalina büyüklüğünde parçalara ayırın, hamuru önce elimizde yuvarlayın sonra elimizin yanıyla hamurun ortasına bastırıp peynir koyup kapatıyoruz.Bütün hamurları bu şekilde yapıp üzerine yumurta sarısı sürün.



180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.

AFİYET OLSUN



25 Kasım 2015 Çarşamba

Bol Çikolatalı Kek

   




MALZEMELER

3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ 
1 su bardağı damla çikolata
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz 
65 gr kakao (2,5 paket kakao) 
2 su bardağı un
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya 

Üzeri için;

Hazır Çikolata sosu
İri kıyılmış ceviz
YAPILIŞI

Yumurta sarısı ve beyazını ayırın.Yumurta sarılarını şekerin yarısı ile mikserde beyazlayana kadar çırpın.Kalan şekerle da yumurta beyazlarını krema gibi olana kadar mikserle çırpın. Yumurta beyazını bir kenara ayırın.Başka bir kasede çırptığımız yumurta sarılarının içine Süt ve yağı ekleyin,karıştırın.Kakao ekleyin karıştırın.

Yumurta beyazının içine hazırladığımız karışımı yavaş yavaş ekleyin,karıştırın.Son olarak kalan diğer malzemeleri un,çikolata ve cevizi ekleyip karıştırın.

180 derece ısıtılmış fırında içinin tam piştiğine emin olana kada 40 dk konturollü olarak pişirin.

Kek soğudukdan sonra üzerine çikolata sosunu ve cevizleri ekleyin.

AFİYET OLSUN
  





14 Ekim 2015 Çarşamba

Hardallı Patates Salatası






Kolayca hazırlanabilecek ve birçok yemeğe uyumlu lezzetli bir garnitür...

MALZEMELER

  • 2 adet büyük boy patates
  • 1 adet kuru soğan
  • Salatalık turşusu
  • Maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 1 su bardağı sebze suyu
  • Zeytinyağı
  • Limon
  • kapari

YAPILIŞI

Patatesleri haşlayıp soyun. Haşladığınız patatesi, soğan ve salatalık turşusunu doğrayın. Sos tenceresinde zeytinyağını ekleyip soğanları 2-3 dk kadar kavurun. Sebze suyunu ve salatalık turşunu ekleyip karıştırın. Son olarak hardal karabiber ve tuz ekleyip karıştırın. hafif suyunu çekince ocaktan alın. Patateslerin içerisine ekleyin soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra içerisine maydonozlarınekleyip üzerine limon ve zeytinyağını dökün. Kaparileri serpiştin.

Ben üzerini kendi yetiştirdiğim minik rokolarla süsledim.

AFİYET OLSUN

8 Ekim 2015 Perşembe

İncirli Kek




İncir şuanda tam mevsimi ...


Sakin hafta sonlarında bu keki yapmaya bayılıyorum.Evde tadını çıkarmak büyük bir keyif ... 

MALZEMELER

  • 3 adet yumurta
  • 5 adet incir
  • 185 gr un
  • 2 yemek kaşığı toz badem
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı ılık süt
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 60 gr şeker
  • Portakal kabuğu rendesi

YAPILIŞI

İncirleri dilimleyin.20-25 cm fırın kabına dizin. Un, tuz, kabartma tozunu elekten geçirin. Toz bademi ekleyin. Derin bir kapta yumurta, şeker, bal ve portakal kabuğunu mikserle beyazlayıncaya kadar çırpın. Yoğurdu ve sütü ilave edin. Çırpın zeytinyağını ekleyin çırpın.Toz karışımı yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam edin. İncirlerin üzerine dökün.

180 derece ısıtılmış fırında 30-35 dk pişirin.
Piştikten sonra 30 dk soğumaya bırakın.
 




AFİYET OLSUN

28 Eylül 2015 Pazartesi

Kalburabastı




Yemek partileri için favori olarak seçtiğim tatlı.Moralim bozuk olduğunda yerine getirir...


MALZEMELER

  • Yarım paket tereyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi
  • 3 su bardağı un 

İçi için; 


  • iri dövülmüş ceviz


Şerbeti için;


  • 3 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı şeker
  • Yarım limon

YAPILIŞI

Şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakın.Un hariç tüm malzemeleri mikserde karıştırın.Mikserde karıştırdığınız malzemeleri derin bir kaba ekleyip yavaş yavaş un ekleyerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça alıp elimizle biraz açın.Hamuru rendenin üzerinde veya kesici plakanın üzerinde şekillendirin.Ortasına ceviz koyup,önce bir tarafını sonra diğer kenarını kapatın.Kenarlarından tutarak ters çevirin. Uçlarını hafifçe düzeltin.
Yağlanmış tepsiye veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizin.
Önceden 190 derece ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar pişirin.
Soğuk şerbeti sıcak tatlının üzerine dökün.4 saat dinlendirin.


AFİYET OLSUN 

26 Eylül 2015 Cumartesi

Risotto




İtalyan mutfağının önemli lezzetlerinden biri olan Risotto olsa da yesek dediğinizi duyar gibi oluyorum. İşte muhteşem bir tarif ....


Risotto, pirincin nişastasını salmasıyla kremamsı bir tat alan harika bir İtalyan pilavıdır. Tavuklu,  mantarlı, safranlı, sebzeli, peynirli, deniz ürünleri gibi pek çok değişik sosla pişirmek mümkündür. Risotto yaparken seçeceğimiz pirinç önemlidir. Carnaroli veya Arborio cinsi pirinçler Risotto yapımı için uygun olacaktır.

MALZEMELER

250 gr risotto pirinci (arborio)
1 adet orta boy kuru soğan
1 su bardağı beyaz şarap
1,5 litre sıcak tavuk suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı permesan peyniri 
Kurutulmuş mantar (siz neli isterseniz onu koyabilirsiniz ) 
Karabiber
Tuz

YAPILIŞI

Soğanı küp küp doğrayın zeytinyağında 2-3 dk kavurun rengi değişmeden içerisine pirinçleri ekleyin.Pirinçler şeffaflaşana kadar kavurun.Beyaz şarabı ekleyin çekene kadar karıştın.2 kepçe tavuk suyu ekleyin. (Kurutulmuş mantarları sıcak tavuk suyunun içerisine ekleyin.) Çekene kadar karıştırın.Risotto Tavuk suyunu çektikçe birer kepçe ekleyin. Sürekli karıştırmaya devam edin.1,5 lt tavuk suyunu bitene kadar bu şekilde devam edin. Risottonuz çok pişmiş olmayacak hafif dişe gelir kıvamda olması gerek. Tencereyi ocaktan aldıktan sonra tereyağını ekleyip karıştırın. Son olarak parmesan ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiberi arzunuza ve damak tadınıza göre ayarlayın. Sıcak olarak servis yapın.


AFİYET OLSUN



                                                                                                            BUON APPETİTO

Zeytinyağlı Taze Fasulye





Hazırlaması ve yemesi çok kolay,unutması çok zor bir yemek! 

MALZEMELER 


  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım  kilo (500gr) taze fasulye
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • Tuz 
  • Şeker


YAPILIŞI

Fasulyeleri temizleyip doğrayın. Yarım çay bardağı zeytinyağı tencereye koyun .Küp küp doğranmış soğanları ekleyip kavurun. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın ve tencerenin içerisine ekleyin.1 su bardağı su ekledikten sonra kapağını kaparak pişirin.Piştikten sonra ocaktan almadan bir çay kaşığı tuz ve bir tutam şeker ekleyin.Kalan zeytin yağını da üzerine gezdirin.
Soğuk olarak servis yapın.



AFİYET OLSUN