24 Ağustos 2014 Pazar

HASANPAŞA KÖFTESİ




Fırından misss gibi kokular geliyor sanki ;) 


MALZEMELER 

300 gr dana kıyma
1 adet yumurta
1 adet soğan
Kurululmuş ekmek
Karabiber
Pul biber
Kimyon
Tuz

Püresi için;

2 adet patates
1 çay bardagı süt
1 yemek kaşıği tereyağı
Kaşar peyniri veya mozeralla
Tuz
Muskat

Sos için;

1 adet Sogan
1 diş Sarimsak
Yarım Kereviz 
2-3 adet domates
Tane Karabiber 
Toz ve pul biber
Defne yapragi 
2-3 dal Maydanoz
1 yemek kaşığı tereyagi
yemek kaşığı biber Salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı su 

YAPILIŞI

Patatesleri haşlayın.kabuklarini soyup patatesler sıcakken içerisine tereyağı,süt ve çok az muskat  rendeleyip püre haline getirin.

Kurutulmuş ekmekleri bilendirdan geçirin.Soğanları rendeleyin.Kıyma,yumurta ve baharatlarida ekledikten sonra iyice yoğurun.Harcı avuç içi büyüklüğünde top köfteler yapın ve ortalarini oyarak kase şekline getirin.Her çukura 1 çay kaşığı tereyağı ekleyip 170 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. 

Sos için; tüm malzemeleri iri parçalar halinde doğrayin ve bir tencerenin icerisinde kaynayana kadar pişin.Kaynamaya başlayinca yarim su bardağı kadar su ekleyin.kaynamaya başlayınca ocaktan alıp süzün.işte süper lezzetli sosunuz hazir.

Köfteler piştikten sonra patates püresini köftelerin çukur gözlerine doldurun.Sosunuzu üzerine döküp son olarak patates pürelerinin üzerine birer parça kaşar peyniri koyun.

200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

AFİYET OLSUN

17 Ağustos 2014 Pazar

Tavuklu Arpa Şehriye Pilavı






Uzun bir aradan sonra çok kolay ve bir o kadar lezzetli bir pilavla geri döndüm.


MALZEMELER

2 su bardağı arpa şehriye
4 su bardağı sıcak tavuk suyu
1 adet jülyen doğranmış tavuk göğsü
1 adet yeşil biber 
1 adet havuç 
1 adet küçük domates 
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı toz biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı köri


YAPILIŞI

Zeytinyağı ve tereyağını tavada eritip içerisine; havuçları rendeleyip biberleride ince ince doğradıktan sonra jülyen tavuklarla beraber kavuruyoruz.Tavuklar piştikten sonra İçerisine domatesi de rendeleyip baharatları ve tuz ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.

Son olarak arpa şehriyeleri ekleyip 1-2 dk kadar kavurduktan sonra tavuk suyunu ekleyin ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.



AFİYET OLSUN

26 Haziran 2014 Perşembe

Buharda Çikolatalı Kek







İste nefis yumuşacık bir kek tarifi ölçüleri ben az tuttum minik bir pasta gibi oldu.Üstelik bu kekin diğer keklerden farkli bir özelliği var tencerede su buharinda pişiyor.

İşte tarif;

MALZEMELER

2 yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı un 
1 yemek kaşığı kakao
1 tatli kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu


YAPILIŞI

Yumurta ile şekeri mikserle iyice köpük köpük olana kadar çırpın.Kakao ve diğer tüm malzemeleri ekleyin 1-2 dk kadar daha karıştırın.

Tencerenin içine koyucağınız kalıbınızı  tereyağı ile iyice yağlayın.Ben borcam kullandım ve borcamin kenarlari tencerenin ucundan tutuyordu.(Benmari usulü çikolata eritir gibi düşüne bilirsiniz)Tencerenin yarisina kadar su koyup kekinizi kaliba döktükten sonra tencerenin içine yerleştirin üzerine ince bir havlu serin ve kapağıni kapatin.

Su kaynamaya başlayınca ocağın altini kisin.30 dk sonra kekinizin piştiğini fark ediceksiniz.



Ben üzerine çikolata eritip ceviz ve çilekle süsledim.Başka bir öneri daha kek hafif ılıken yanında dondurma ile yaz aylarında süper oluyor.

AFİYET OLSUN

19 Haziran 2014 Perşembe

FAVA



Fava, çok sağlıklı ve lezzetli bir zeytinyağlıdır. İzmir'de yaşadığım sürede sevdim ben bu lezzetli zeytinyağlıyı siz de denemediyseniz mutlaka deneyin. Benim favanın zeytinyağı biraz az olmuştu fotoğraf çektikten sonra tekrar ilave ettim.

MALZEMELER


2 su bardağı kuru bakla
1 adet soğan
Yarım demet dereotu
1,5 çay bardağı zeytinyağı
Yarım limon

YAPILIŞI

2 su bardağı kuru baklayı biraz su koyara 10 dk haşlayıp suyunu süzüyoruz.
Daha sonra dibine gelecek kadar su koyup bakla ve soğanı düdüklü tencerede 25 dk pişiriyoruz.
Piştikten sonra zeytinyağı ve limon ilave edip, el blendırından geçiriyoruz. 
Dereotunu küçük küçük doğrayıp ilave ediyoruz.




Köfteli Patlıcan Kebabı


Patlıcan gibisi yok her yemeği muhteşem olur sadece kızartıp yemek bile güzel ..


Ben yemekleri güveçte yapmayı tercih edenlerdenim bu şekilde daha lezzeti olduğunu düşünüyorum.Keşke şöyle kocaman odun ateşi bir fırınım olsaydı o zaman daha lezzetli yemekler yapabilirdim ..Gelelim yemek tarifimize;

MALZEMELER:
  • 4 adet patlıcan
  • 1 orta boy domates
  • 3 adet sivri biber
  • 2 adet kırmızı biber
KÖFTE İÇİN:
  • 300 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 dilim kuru ekmekiçi
  • Tuz,karabiber,kırmızı pul biber,kimyon
SOS İÇİN:
  • 1 orta boy domates
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz,karabiber,kırmızı toz biber,kekik


YAPILIŞI:

Patlıcanları alacalı soyun.Orta kısmını bira geçecek şekilde,tam koparmadan 1.5cm kalınlığında dilimler halinde kesin.Patlıcan yemeklerinde mutlaka acısı çıksın diye patlıcanı tuzlu suda bekletirim.Haziran ayın dan sonra aldığınız patlıcanları mutlaka tuzlayın acı olma ihtimali çok yüksek oluyor.45 dk kadar bekletin.Daha sonra tuzlu sudan çıkarıp bol su ile yıkayın ve güzelce peçete ile suyunu alın ve patlıcanları kızgın yağa atıp arkalı önlü kızartın .

Diğer taraftan köfteleri hazırlamak için kıymanın içine rendelenmiş kuru soğanı,ekmek içini,tuz,karabiber,kırmızı pul biber,kimyon ekleyin,daha sonra yuvarlak yassı köfteler oluşturun.Köfteleri kızaran patlıcan dilimlerinin arasına yerleştirin .sivri biber,kırmızı biber ve domatesleri yuvarlak bir şekilde doğrayıp patlıcanların üzerine yerleştirin ve son olarak da Sos için tüm malzemeleri karıştırıp patlıcanların üzerine dökün .alimünyum folyo yemeklere değmesi zararlı o yüzden yeni çıkan bir tarafı yağlı kağıt diğer tarafı foylo olan kağıtları kullanmanızı tavsiye ederim .200 derecelik fırında 20 dk pişirin.Daha sonra üzerini açıp 15 dk o şekilde pişirin.Ve yemeğimiz hazır..

AFİYET OLSUN.



16 Haziran 2014 Pazartesi

Kıymalı Patatesli Rulo Börek



MALZEMELER


3 adet yufka 

Harcı için;

200 gr kıyma
1 adet kuru soğan
3 adet haşlanmış patates
1 adet haşlanmış havuç
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı Pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı zerdeçal

Sos için;

2 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım paket kabartma tozu

YAPILIŞI

Patates ve havucu haşlayıp rendeliyoruz. Soğanları kup kup doğrayıp yağda kıyma ile birlikte kavuruyoruz.Domates ve biber salçasını ekliyoruz.Son olarak patates, havuç, soğan ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz. 
Sos için tüm malzemeri derince bir kapta karıştırıp iyice çırpıyoruz.

Yufkalara aşağıdaki gibi üst üste koyup her katına sos ve harcı iyice yayıyoruz.Daha sonra sıkı bir şekilde sarıp kesiyoruz. 




Kestiğimiz bu parçaların üzerine bir yumurtanın sarısını sürüp 180 derecede üstü kızarana kadar pişiriyoruz.


AFİYET OLSUN




9 Haziran 2014 Pazartesi

Bamya Çorbası




Bamya çorbasi konya ve çevresinde düğünlerde yapılan bir yemektir.Bende ilk bu çorbayı şeb-i arus için gittigimde konyada yemiştim. O günden beri severek yaptığım bir çorbadır.Hakiki konya çorbası yapmak istiyorsaniz mutlaka çiçek bamya kullanmalısınız.4 kişilik bir çorba için bir adet kurutulmuş ip yeterlidir .O da yaklaşık 1 kase yapıcaktır.
Şimdiden afiyet olsun umarim begenirsiniz.


MALZEMELER

4-5 su bardağ et suyu
1 kase Kurutulmuş çiçek bamya
250 gr kuşbaşı et
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kırmızı biber salçası
Zeytinyağı
Limon
Tuz

YAPILIŞI

Bamyaları haşlayın.Tavada etleri kavurduktan sonra içerisine Soğanları küp küp doğrayıp kavrun.Domates ve biber salçasını ekledikten sonra biraz kavun.Bamyaları da ekleyin.Sıcak et suyunu ekledikten sonra kaynaya kadar pişirin.Tuz oranini et suyunuza gore ayarlayın.Son olarak 1-2 damla limon suyu ekleyin.




AFİYET OLSUN