3 Mayıs 2014 Cumartesi

Kakuleli Sütlü Türk Kahvesi


Sizlere bugün Star Tv de mucize lezzetler programında gördüğüm bir kahve tarifini paylaşmak istiyorum. Türk kahvesine değişik bir bakış açısı getirmek isteyenlere :)

1 kahve kaşığı türk kahvesi
2 adet Kakule
1 çay kaşığı kakao
Bir miktar süt


  • Kakulelerin kabuğunu çıkartıp havanda dövüyoruz. Türk kahvesi, Kakule, kakao ve şekerli içenler istedikleri kadar şekeri karıştırıp, normal türk kahvesi pişirdiğimiz gibi pişiriyoruz.
  • Ben sütü ısıttım fakat ısınmadan da soğuk halde kullanabilirsiniz. Yaz günleri için bu daha uygun olabilir.
  • Sütü ağız tadınıza göre istediğiniz kadar koyabilirsiniz. Ben yaklaşık 1/3 oranında koydum.
  • Bence bu sütsüzde güzel olabilir. Kahvede sütü sevmeyenler sütsüzde deneyebilir.

 Türk kahvesini bir de böyle deneyin pişman olmayacaksınız :))

1 Mayıs 2014 Perşembe

PUF POĞÇA






Bizim haftasonu kahvaltıların olmazsa olmazı bu poğaçalardır. Kimse hayır diyemez.Diyette olsalar bile :) Diğer pastane poğaçalarına göre çok hafif bi tarif. 

Verdiğim tariften tam 3 tepsi poğaça çıkmaktadır. Bu sizin için çoksa tarifi yarıya indirmenizi öneriyorum.
  

MALZEMELER

1 bardak ılık süt
1 bardak ılık su
1 bardak sıvı yağ
1 paket yaş maya
4 yemek kaşığı şeker 
1 yemek kaşığı tuz
Alabildiğine un

İçine ;

Beyaz peynir
Dereotu


YAPILIŞI

Yaş mayayı ılık suyun içinde iyice eritip şeker ekleyin.Büyük derin bir kaba ( benim tercihim ısıyı korumasından dolayı çelik tenceredir) 2-3 su bardağı un alın.Ortasını havuz gibi açıp sütü, hazırladığımız maya ve şeker karışımını,yağı ve tuz ekleyip elinizle karıştırmaya başlayın.Azar azar un ilave ederek yoğurmaya devam edin.Un hafif bir şekilde elinize yapışıyorken un ilave etmeyi bırakın.

Hamurun üzerini kapatın ve ılık bir yerde en az 1 saat kadar mayalanması için bırakın.


Mayalanan hamurun ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde açın, içine hazırlağınız peynirli içi koyup kenarlarından birleştip elinizle yuvarlayın ters çevirip yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.
( hamur elinize yapışıyorsa elinizi yağlayıp şekil verin) 

Poğçaları fırında pişirmeden önce strec filmle tepsiyi sararak yaklaşık 15-20 dk kadar bekletin.

Son olarak üzerine yumurta sarısı sürün.Üzerine haşhaş veya çörekotu serpebilirsiniz.Ben ikisinide kullandım.180 derece ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirin.




AFiYET OLSUN

Elmalı Tart







Kolay ve lezzetli bir tart tarifi, deneyin pişman olmayacaksınız. Şimdiden afiyet olsun :)

Malzemeler 

  • 200 gr tereyağı 
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ 
  • 6 yemek kaşığı yoğurt 
  • 1 silme tatlı kaşığı karbonat 
  • Alabildiği kadar un ( yaklaşık 5 su bardağı) 
İçi için
  • 4 adet orta boy elma
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı toz şeker ( siz elmaların tadına göre ayarlayabilirsiniz)
  • 1 su bardağı ceviz


Yapılışı

  • Oda ısısında yumuşamış tereyağını yoğurt, sıvı yağ ve şeker ile birlikte karıştırılır. Daha sonra karbonat ve un yavaş yavaş eleyerek eklenir.
  • Hamurun kıvamı ele yapışmayacak neredeyse sert bir hamur olması gerekiyor.
  • Hamurun bir kısmını yaklaşık 3/4 ü kadarını dolaba koyup sertleşmesini bekliyoruz. Bu kısmı tartın üst kısmına rendeleyeceğiz. Eğer kıvamı sertleşmesi biraz daha un ilave edebilirsiniz.
  • İç kısmı için elmaları soyup rendeliyoruz. Tavaya koyup tarçın ve şeker ile suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
  • Hamuru açıp tepsiye koyuyoruz. Üstüne ceviz parçaları serpip üzerine elmalı harcı yapıyoruz. En üste buzdolabına koyduğumuz hamuru rendeliyoruz.
  • Fırında 180 derecede üstü kızarana kadar pişiriyoruz

29 Nisan 2014 Salı

Tarçınlı Kurabiye





Malzemeler

  • 150 gram tereyağı 
  • 3 su bardağı un
  • 2 yumurta sarısı
  • 80 gr pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı tarçın 
  • 50 gr damla çikolata 
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Yapılışı

  • Yumurta sayıları ve pudra şekerini çarptıktan sonra oda sıcaklığındaki tereyağını ekleyip çarpmaya devam ediyoruz.
  • Hamurun ele yapışmayacak kıvamda olması gerek.Bunun için önce 2 su bardağı unu ekliyoruz. 
  • Kabartma tozu ve tarçını ekledikten sonra hamur kıvamına bakıyoruz. Ele yapışmayacak hale gelene kadar un ilave ediyoruz.
  • Hamuru silindir haline getirip buzdolabında yarım saat beklemiyoruz.
  • Daha sonra hamurdan 1 parmak genişliğinde parçalar kesip, 180 derecede 10 dk pişiriyoruz.



Ekmek Dilimli Pizza



Sizlere bayat ekmekleri değerlendirebilceğiniz çok lezzetli bir tarif vermek istiyorum. Ben bu ekmekleri pizzadan bile daha çok seviyorum. Mutlaka kahvaltıda ya da akşam atıştırmalık olarak deneyin pişman olmayacaksınız.

Malzemeler 


  • Küçük dilimlenmiş ekmek
  • 2 kaşık karışık biber - domates salçası
  • Zeytin
  • Kaşar
  • Kekik
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı 

Yapılışı


  • Salçayı kekik, zeytinyağı ve biraz su ekleyerek karıştırıyoruz.
  • İnce dilimlenmiş ekmekleri kare şeklinde küçük küçük kesiyoruz.
  • Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıyoruz. Kaşarları ince dilimler halinde kesiyoruz. Her ekmeğin üzerine salça sürüp, zeytin ekleyip, kaşar koyuyoruz. En üstüne ince dilimler halinde kestiğimiz suçuklardan ekliyoruz.
  • 180 derecede kaşarları eriyene kadar fırında pişiriyoruz.

Perde Pilavi






Perde pilavı siirt yöresine ait çok eski bir yemektir.Düğün yemeği de denebilir.


MALZEMELER

Hamuru için;

3 su bardağı un
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı yoğurt

Pilav için;

2 su bardağı pirinç
1 adet tavuk gögsü
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kabuksuz badem
4-5 dal dereotu
1 tatli kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı tavuk suyu
2 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için ;

2-3 yemek kaşığı kabuksuz badem
Tereyağı


YAPILIŞI

Geniş bir kapta yumurta,zeytinyağı,yoğurt ve tereyağını karıştırın.3 su bardağı un ekleyip 15 dk yoğurun ve hamuru dinlenmeye bırakın.

Pirinçleri iyice yıkayıp süzün ve üzerine çıkıcak kadar sıcak su ve biraz tuz serpin ve dinlenmeye bırakın.

Tavuğu haşlayın ve suyundan 2 su bardağı kadar ayrın.Tavuğun etlerini kemiklerinde ayırıp elinizle ufalayın.

Tereyağında badem ve fıstıkları kavurun.Üzerine süzdürdüğünüz pirinçleri ve tuzu ekleyin.Pirinçler şeffaflaşana kadar kavurun.


Ufaladığınız tavuklar ekleyip son olarak ince ince doğranmiş dere otlarini ve kuş üzümlerini ekledikten sonra sıcak tavuk suyunu ekleyip ocağın en küçük gözünde ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

Perde pilavını yapacagınız kalıbı tereyağı ile yağlayın bademleri kalıbım içine istediğiniz şekilde yerleştirin.Kalıbı tereyağı donana kadar buzdolabında bekletin.

Dinlenmiş hamuru fırına girecek kabınızın dışına çıkıcak şekilde açın ve kalıbınıza yerleştirin.


Ilık olan pilavı hamurun üstüne ekleyin ve dışarı taşan kısımlarla pilavın üzerini kapatın.

200 derece ısıtılmış fırında 25-30 dk üzeri kızarınca kadar pişirin.





Fırından çıkınca 10 dk kadar ılıması için bekledikten sonra ters çevirip servis edin.

AFİYET OLSUN

23 Nisan 2014 Çarşamba

Fırında Muska Börek












MALZEMELER
  
3 adet yufka

Harç için;

3-4 adet haşlanmış patates
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı Karabiber
1 tatlı kaşığı tatlı tozbiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
Zeytinyağı
Üzeri ve sosu için ;
4-5 yemek kaşığı yoğurt
Yarım paket kabartma tozu
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet yumurta
Susam 

YAPILIŞI

Öncelikle soğanları doğrayıp 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ile pembeleşene kadar kavurun.Patatesleri bir çatal yardımı ile ezerek soğanların içerisine ekleyin.Karabiber.tozbiber,pul biber ve tuz ekleyip iyice karıştırın ve ocaktan alın.



Yufkayı ikiye katlayın ve 4 cm kalınlığında dilimlerin.Boyuna şeritler elde ediceksiniz.

Başka bir kasede yoğurt,kabartma tozu,zeytinyağı ve 1 adet yumurtayı iyice pütürlü olmayana kadar çırpın.Kestiğiniz dilimlerin üzerine fırça yardımı ile sürün.Her tarafına iyice sürün ki kuru yer kalmasın.



Şeridin ucuna 1 tatlı kaşığı kadar patates koyun.Yufkayı önce kendine doğru küçük bir kare oluşturucak şekilde sonrada sağa ve sola doğru düzgün üçgenler olacak şekilde kapatın.Aynı harçtan üzerine de sürün. 



Muska böreklerini yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine alın.1 yumurtanın sarısını üzerine sürün ve biraz susam serpin.

180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

AFİYET OLSUN