29 Nisan 2014 Salı

Ekmek Dilimli Pizza



Sizlere bayat ekmekleri değerlendirebilceğiniz çok lezzetli bir tarif vermek istiyorum. Ben bu ekmekleri pizzadan bile daha çok seviyorum. Mutlaka kahvaltıda ya da akşam atıştırmalık olarak deneyin pişman olmayacaksınız.

Malzemeler 


  • Küçük dilimlenmiş ekmek
  • 2 kaşık karışık biber - domates salçası
  • Zeytin
  • Kaşar
  • Kekik
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı 

Yapılışı


  • Salçayı kekik, zeytinyağı ve biraz su ekleyerek karıştırıyoruz.
  • İnce dilimlenmiş ekmekleri kare şeklinde küçük küçük kesiyoruz.
  • Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıyoruz. Kaşarları ince dilimler halinde kesiyoruz. Her ekmeğin üzerine salça sürüp, zeytin ekleyip, kaşar koyuyoruz. En üstüne ince dilimler halinde kestiğimiz suçuklardan ekliyoruz.
  • 180 derecede kaşarları eriyene kadar fırında pişiriyoruz.

Perde Pilavi






Perde pilavı siirt yöresine ait çok eski bir yemektir.Düğün yemeği de denebilir.


MALZEMELER

Hamuru için;

3 su bardağı un
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı yoğurt

Pilav için;

2 su bardağı pirinç
1 adet tavuk gögsü
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kabuksuz badem
4-5 dal dereotu
1 tatli kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı tavuk suyu
2 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için ;

2-3 yemek kaşığı kabuksuz badem
Tereyağı


YAPILIŞI

Geniş bir kapta yumurta,zeytinyağı,yoğurt ve tereyağını karıştırın.3 su bardağı un ekleyip 15 dk yoğurun ve hamuru dinlenmeye bırakın.

Pirinçleri iyice yıkayıp süzün ve üzerine çıkıcak kadar sıcak su ve biraz tuz serpin ve dinlenmeye bırakın.

Tavuğu haşlayın ve suyundan 2 su bardağı kadar ayrın.Tavuğun etlerini kemiklerinde ayırıp elinizle ufalayın.

Tereyağında badem ve fıstıkları kavurun.Üzerine süzdürdüğünüz pirinçleri ve tuzu ekleyin.Pirinçler şeffaflaşana kadar kavurun.


Ufaladığınız tavuklar ekleyip son olarak ince ince doğranmiş dere otlarini ve kuş üzümlerini ekledikten sonra sıcak tavuk suyunu ekleyip ocağın en küçük gözünde ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

Perde pilavını yapacagınız kalıbı tereyağı ile yağlayın bademleri kalıbım içine istediğiniz şekilde yerleştirin.Kalıbı tereyağı donana kadar buzdolabında bekletin.

Dinlenmiş hamuru fırına girecek kabınızın dışına çıkıcak şekilde açın ve kalıbınıza yerleştirin.


Ilık olan pilavı hamurun üstüne ekleyin ve dışarı taşan kısımlarla pilavın üzerini kapatın.

200 derece ısıtılmış fırında 25-30 dk üzeri kızarınca kadar pişirin.





Fırından çıkınca 10 dk kadar ılıması için bekledikten sonra ters çevirip servis edin.

AFİYET OLSUN

23 Nisan 2014 Çarşamba

Fırında Muska Börek












MALZEMELER
  
3 adet yufka

Harç için;

3-4 adet haşlanmış patates
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı Karabiber
1 tatlı kaşığı tatlı tozbiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
Zeytinyağı
Üzeri ve sosu için ;
4-5 yemek kaşığı yoğurt
Yarım paket kabartma tozu
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet yumurta
Susam 

YAPILIŞI

Öncelikle soğanları doğrayıp 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ile pembeleşene kadar kavurun.Patatesleri bir çatal yardımı ile ezerek soğanların içerisine ekleyin.Karabiber.tozbiber,pul biber ve tuz ekleyip iyice karıştırın ve ocaktan alın.



Yufkayı ikiye katlayın ve 4 cm kalınlığında dilimlerin.Boyuna şeritler elde ediceksiniz.

Başka bir kasede yoğurt,kabartma tozu,zeytinyağı ve 1 adet yumurtayı iyice pütürlü olmayana kadar çırpın.Kestiğiniz dilimlerin üzerine fırça yardımı ile sürün.Her tarafına iyice sürün ki kuru yer kalmasın.



Şeridin ucuna 1 tatlı kaşığı kadar patates koyun.Yufkayı önce kendine doğru küçük bir kare oluşturucak şekilde sonrada sağa ve sola doğru düzgün üçgenler olacak şekilde kapatın.Aynı harçtan üzerine de sürün. 



Muska böreklerini yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine alın.1 yumurtanın sarısını üzerine sürün ve biraz susam serpin.

180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

AFİYET OLSUN






21 Nisan 2014 Pazartesi

Yeşil Mercimek Salatası




Yeşil mercimeğin sağlıgımız açısından eşsiz bir çok faydasının yanı sıra oldukça lezzetlidir.Ben salatasını severek yapıyorum umarım sizde begenirsiniz.

MALZEMELER

2,5-3 su bardağı yeşil mercimek
2 adet közlenmiş kırmızı biber
Bir adet konserve Mısır
Yarım demet Taze soğan
Yarım demet Dereotu 
Yarım demet Maydanoz
Yarım Limon
3-4 yemek kaşığı Zeytinyağı
1 tatlı kaşığı Nar ekşisi
Tuz

YAPILIŞI

Yeşil mercimeği pişirmeden önce taşlarından ayırmak bol suyla yıkamak gerekir.Mercimeği soğuk ve akan suyun altında yıkayın.Mercimek önceden ıslatılmadan da pişirilebilir.Bir bardak mercimek için üç bardak su yeterlidir.Mercimegi kaynayan suya atarakta pişirebilirsiz.30 dk pişirmek için yeterlidir.

Pişmiş mercimeklerin suyunu iyice süzün.Taze soğan,dereotu,maydanoz ve kırmızı biberleri ince ince doğrayın.diğer tüm malzemeleride ekleyip karıştırın.

AFİYET OLSUN

20 Nisan 2014 Pazar

Fransız Usullü Mereng ( Beze )




Çocukken en çok sevdiğim şeydi diyebilirim.Her pastanenin önünden geçerken mutlaka aldırırdım.Yapılışıda inanılmaz kolay tek dikkat edilmesi gerek pişirme aşamasi..

MALZEMELER

2 yumurtanın beyazı
2 çay bardağı toz şeker 
1-2 damla limon suyu
Bir tutam tuz

YAPILIŞI

Yumurtanın beyazlarını sarısından ayırıp ayrı bir kaba koyun.Dikkat edin sarısı kesinlikle karışmaması lazim.

Yumurtanın beyazı,toz şeker,limon suyu ( 2 damlayı geçmesin) ve bir tutam tuzu ekleyin.Mikserde yüksek devirde yaklaşık 10-15 dk kadar çırpın.


Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.Karışımı sıkma torbası ile tepsiye ufak ufak sıkalım.

100 -105  derece ısıtılmış fırında bezeler kuruyana kadar (yaklaşık 40 dk kadar) pişirelim.Dikkat edelim ki bezelerimiz kızarmasın.



AFİYET OLSUN

Patates Kaseleri









MALZEMELER

3 adet orta boy patates
1 kase sarımsaklı yoğurt
2-3 dal maydanoz
2-3 dal dereotu
1 yemek kaşığı tereyağı
Zeytinyağı
Tuz
Pulbiber

YAPILIŞI

Haşlanan patatesleri ezerek püre haline getirin.Maydanoz ve dereotunu içine doğrayın.İçerisine tereyağı ve tuz eklenerek karıştırın.



Ellerinizi yağlayın patateslere kase şekli verdikten sonra içine sarımsaklı yoğurdu dökün.


Sıvı yağı kızdırdıktan sonra içerisine pul biber ekleyin.Son olarak üzerinde gezdirek servis edin.

AFİYET OLSUN









Mini Pizza








Kahvaltı ve çay saatleri için hazırlayabiliceğiniz kolay ve lezzetli bir tarif...

MALZEMELER

6 adet milföy
3-4 adet Sosis
1 su bardağı Kaşar peyniri 
Yarım çay bardağı permesan 
2 adet Yeşil biber 
Üzerine sürmek için 1 yumurtanın sarısı

YAPILIŞI

İki adet milföyü yan yana bibirine birleştirin.Üzerine rendelemiş kaşar peyniri ve doğranmış sosisleri her tarafına eşit olarak dağıtın.



Rulo yapın.Bıcağı islatarak dilimleyin.



Son olarak üzerine yumurtayı sürüp biberlerinde ekledikten sonra 180 derece ısıtılımış fırında kızarana kadar pişirin.

AFİYET OLSUN