27 Mart 2014 Perşembe

Zeytinyağlı Yaprak Sarması







Annemin zeytinyağlı sarmasının tarifini veriyorum size. Normal zeytinyağlı sarmalardan biraz farklı baharatı çok, kuş üzümü yok annemin kendine göre uyarladığı bir zeytinyağlı sarma tarifi :)

MALZEMELER 

1.5 bardak pirinç
2 ufak kuru soğan
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı nane
Yarım demet Maydanoz
1 çay kaşığı toz biber
1 tatlı kaşığı salça 
1 adet limon
Üzüm yaprağı
Zeytinyağı


YAPILIŞI

  • Tencereye koyacağımız yağın birazını koyarak doğranmış soğanları kavuruyoruz. Baharat, pirinç ve doğradığımız maydanozları ilave ederek karıştırın. Tuzu yaprağın tuz oranına göre ayarlıyoruz.
  • Yaprakları yıkadıktan sonra yaprağı düz bir yere koyarak içini koyup sarıyoruz.
  • Sardığımız dolmaları tencereye düzenli bir şekilde dizerek üzerine zeytinyağı gezdiriyoruz. 1 adet limonu dilimleyerek üzerine koyuyoruz. Sarmaların üzerine gelecek kadar su ilave edip, kaynadıktan sonra kısık ateşte kontrol ederek pişiriyoruz.

25 Mart 2014 Salı

YUFKALI KÖFTE





MALZEMELER

1 adet hazır yufka
2 su bardağı sıcak et veya tavuk suyu
2 su bardağı sarımsaklı yoğurt

Köfte için;

350 gr kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Sos için;

1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI

Köfteyi hazırlamak için; soğanı rendeledikten sonra kıyma,tuz,karabiber,kimyon iyice yoğurup zeytinyağı yardımı ile top top köfteler yapıp yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye diziyoruz.



Hazır yufkayı rulo haline getirip ince şeritler şeklinde kesip tepsiye yerleştiriyoruz.




180-200 derece ısıttığımız fırında köfteleri ve yufkaları 20-25 dk kadar köftenin pişme kokuları gelene kadar pişiriyoruz.





Yufka dilimlerini fırından çıkarır çıkarmaz et suyunu üzerine gezdirin.



Daha sonra ister tabaklara koyduktan sonra ya da tüm yufkalara birde sarımsaklı yoğurdu gezdirip kızaran köfteleri üzerine dizin.

Sos için yağı erittikten sonra salçayla kavurup biraz su ekleyip göz göz olana kadar pişirin.Sos olarak en üste gezdirin.


AFİYET OLSUN


23 Mart 2014 Pazar

Magnolia Puding Tarifi




Cookshop'da daha önce tadanların bayıldığı fakat ilk defa ikram edilecek misafirlerin bebek maması gibi bir şey diyerek yemekten çekindiği bir tatlı tarif ediyorum bugün size :) Cookshoptaki haliyle sunmadım çünkü bu haliyle görünüşü ilk kez tadanlar için caydırıcı olabiliyor :)
 
 
Biz cookshopta çok  severek yiyoruz bu güzel tarifi evde de yapmak istediğimde, çok değişik tarifler denedim fakat cokshopdakine bir türlü yaklaşamadım :( Bu denemelerim sonucunda en çok benzeyen aşağıda anlattığım pastacı kremasıyla hazırlanan tarif. Magnolia puding sevenler pişman olmayacak :) Yazın yaklaştığı bu günlerde diyet tariflere geçmek üzere olduğumuda üzülerek bildiriyorum :) Hepinize şimdiden afiyet olsun, iyi pazarlar...
 
Malzemeler
 
3 adet yumurta sarısı
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket vanilya ( ya da yarım vanilya çubuğu)
Yarım paket krema
Yarım paket rondadan geçirilmiş burçak büskivi
 
Yapılışı
 
  • Süt, yumurta, nişasta, un ve şekeri süt ile iyice çırpıyoruz. Pütürler kalmasını önlemek için ben karıştırdıktan sonra süzgeçten de geçiriyorum. Vanilyayı ekliyoruz.
  • Kısık ateşte, karıştırarak göz göz olana kadar karıştırıyoruz.
  • Ocaktan aldıktan sonra terayağını ekleyip soğuyana kadar çırpıyoruz. (Bu aşamada tencereden başka bir kapa alıp burda çırmak çok daha kolay soğumasını sağlıyor.)
  • Yarım paket kremayı çırpıp, hazırladığımız kremaya ekleyip beraber son bir kez çırpıyoruz:)
  • Krema + büskivi +çilek (ya da muz) + krema + en üste yine büskivi çilek şeklinde koyuyoruz

 






Ispanaklı Kiş




Milföy hamuru ile çok lezzetli ve bir o kadar da kolay bir tarif oldu umarım sizde beğenirsiniz.

MALZEMELER
Yarım paket milföy
2 su bardağı doğranmış ıspanak
1 çay bardağı ufalanmış Beyaz peynir 
1 adet ufak boy kuru soğan
Karabiber
1 adet Yumurta

YAPILIŞI
 
  • Soğanları küp küp doğrayıp yağda kavurduktan sonra ıspanak, beyaz peynir, karabiber ve tuz ekleyip karıştırıyoruz.
  • Oda sıcaklığına gelen milföyleri hafifçe unlanmış tezgaha yan yana dikdörtgen olacak biçimde yerleştiriyoruz.(Milföy hamurlarından iki yaprak kenara yerleştiriyoruz. Bunları daha sonra üstünü kapatmak için kullanacağız.) Kenarları birbirine bastırıp yapıştırdıktan sonra tepsinin büyüklüğüne göre merdaneyle açıyoruz. İsterseniz merdane yerine elinizle de şekil verebilirsiniz.
  • Ben güveç kabı kullandım fakat isterseniz tepsi ya da borcam da kullanabilirsiniz. 





  • Milföyü tepsiye yaydıktan sonra tabanını çatal yardımıyla aralıklı olarak delin. Hazırladığımız içi milföylerin üzerine yayıp hamurları içe doğru kıvırın.
  • Üzeri için, ayırdığımız milföyleri yan yana birleştirip un yardımı ile biraz açtıktan sonra şeritler şeklinde kesip ıspanakların üzerini kapatıyoruz.
  • 1 yumurta sarısını üzerine sürüp 180 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
AFİYET OLSUN

22 Mart 2014 Cumartesi

Kıymalı Makarna






MALZEMELER

250 gr kiyma
1 adet kurusoğan 
Yarim paket makarna
2 adet yeşil biber (ben acı tercih ettim)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatli kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı tozbiber
1 çay bardağı et suyu hazırda yoksa 1 adet et bulyon kullanabilirsiniz 
3 yemek kaşığı parmesan 
Zeytinyağı

YAPILIŞI

Makarnaları haşladıktan sonra suyundan 1 bardak kadar ayırın.içerisine et bulyonu ekleyip çözülene kadar karıştırın.
 
Bir tencere biraz zeytinyağı ile küp küp doğradığımız soğanları kıyma ile iyice kavurun içerisine doğradığımız biberleride ekledikten sonra tüm baharatları ve salçayı ilave edip 5 dk kadar karıştırıyoruz.Ayırdığımız bulyonlu makarna suyunuda ekledikten sonra  biraz suyunu çekene kadar karıştırıp makarnaları ekledikten sonra 2 yemek kaşığı parmesanı ekleyip ocaktan alıyoruz.Servis etmeden önce üzerine tekrardan parmesan ilave etmeyi unutmuyoruz .. 

AFİYET OLSUN

Sebzeli Makarna


Sizlere Knorrun mantarlı makarna sosu ile yapabileceğiniz çok pratik ve lezzetli bir tarif vermek istiyorum.

Malzemeler 

4-5 çiçek karnabahar 
4-5 çiçek brokoli 
1 adet küçük kesilmiş havuç
50 gr parmesan peyniri ( ya da kaşar veya her ikisi karışıkda olabilir)
1 çay kaşığı karabiber
Knorr mantarlı makarna sosu

Yapılışı


  • Sebzeleri ve makarna haşlandıktan sonra karıştırıyoruz.
  •  Sosu 1 bardak soğuk sütle ocakta karıştırarak kaynatıyoruz. Daha sonra sosu makarnanın üzerine döküp karabiberi ekleyip karıştırıyoruz. 
  • Fırın tepsisine koyup üzerine parmesan ve kaşar peyniri rendesi ilave edip fırına verip (alt kısmında) üzeri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.


Bu lezzetli tarifi yaptığınıza pişman olmayacaksınız. 

Afiyet Olsun

21 Mart 2014 Cuma

Çikolatalı ıslak kek








MALZEMELER

4 adet yumurta
2 su bardağı şeker
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2,5 yemek kaşığı kakao
2 su bardağı un
1 paket vanilya
2 paket kabartma tozu

YAPILIŞI

Yumurtaları şekerle beraber köpük köpük olana kadar çırpalım.Kakao, yağ ve 1 bardak sütü ilave edip karıştırın. Karışımın bir bardağını kenara ayırıp, kalan kısmına vanilya, kabartma tozu ve un ekleyip karıştırın.

Yağladığınız ve unladığınız fırın kabına karışımı boşaltın.Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirin. 

Kekin piştiğini kürdan batırarak anlayabilirsiniz. Keki fırından çıkardıktan sonra ayırdığınız bir bardak karışımın içine yarım su bardagı süt ekleyin kekin üzerine dökün ve soğumasını bekleyin. Dilerseniz üzerini hindistancevizi,fındık veya antepfıstıkla süsleyebilirsiniz.


AFİYET OLSUN