17 Kasım 2014 Pazartesi

PIRASALI BÖREK



MALZEMELER

5 adet yufka
500 gr pırasa
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
2 tatlı kaşığı tuz
Yarim sise soda
2 çay kaşığı kabartma tozu

YAPILIŞI

Pırasaları yuvarlak yuvarlak doğrayın.Tuzla biraz ovun içerisine kaşar peynirini ekleyip karıştırın.Başka bir kapta yoğurt,1 adet yumurta sarisi ve 2 yumurtanin beyazini ekleyip karistirin.Kabartma tozunu da ekleyip iyice karistirin.1 yemek kaşığı tereyağı ve yarim çay bardaği sivi yağı içene ekleyin bu karisimi pırasaların içine ekleyin karıştırın.

Bir kasenin icinde  yufkaları ıslatmak için soda ve kalan sıvı yağını ekleyin.

İlk yufkanızı serin ve ıslatmak için hazırladığınız karışımı sürün. Üzerine ikinci yufkanızı serin ve onu da aynı şekilde ıslatın. İç harcinizin yarisini her yerine yayın.Tekrar bir yufka serin ve kalan harcınızı da onu üzerine yayin.son iki yufkayida her katini islatarak üzerine kapatin.En son üzerine kalan tereyağını ve yumurta sarisini sürün.

180 derecelik fırında üzeri ve altı kızarana kadar pişirin.





AFİYET OLSUN

14 Kasım 2014 Cuma

Sütlaç




Ne çok severim yapması bir o kadar kolay ve bir o kadar hafif ve lezzetli bir tatlı...

MALZEMELER 

1 lt süt
Yarim çay bardağı pirinç
1 su bardağı şeker
2 tepeleme yemek kaşığı pirinç unu

YAPILIŞI

1 bardak sütü ayrın kalan sütü tencerenin içine koyup pirinçlerle birlikte kısık ateşte sık sık karıştırarak pirinçler yumuşayana kadar pişirin.Şekerini ekleyip karıştırın.Ayırdığınız 1 bardak sütün içinde pirinç ununu eritin.Bu karışımı pirinçli sütün içine yavaş yavaş ekleyip karıştırın.Kıvamını alana kadar karıştırarak pişirin.

Karışımı cam kaselere pay edin.Oda sıcaklığına geldikten sonra dolaba kaldırın.

Üzerine tarçın serperek servis edebilirsiniz...



AFİYET OLSUN

13 Kasım 2014 Perşembe

AŞURE




GELENEKSEL TATLILAR ARASINDA ÇOK SEVİLEN MiS GİBi KOKUSUYLA TÜM EVİ SARAN MUHTEŞEM LEZZET AŞURE...

Her yıl muharrem ayının 10. Günü pişirilerek herkezin komşularına dağıttığı aşure, bolluk ve bereket getirdiğine inanılır.Aşureyi en iyi dileklerimizle hazırlar ve ikram ederiz.Herkeze birlik ve beraberlikle geçen   paylaştıkça beretin arttığı bir aşure ayı dilerim...

MALZEMELER

3 su bardağı buğday
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
1 çay bardağı pirinç
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuru üzüm
7 adet kuru kayısı

5 su bardağı toz şeker
Portakal ve limon kabuğu rendesi

Üzeri için;

Nar
Küp küp doğranmış Kuru incir
Fındık 
Ceviz
Tarçın
Karanfil

YAPILIŞI

Nohut ve fasulyeyi bir gece önceden ıslatın.Buğdayları da 1 gece önceden bir taşım kaynatın.

Nohut ve fasulyeyi ayrı tencerelerde haşlayın.Buğdayların içine nohut ve fasulyeyi ekleyin içerisine kayısıları küp küp doğrayın ve kalan diğer malzemeleride ekleyin.Üzerini geçicek kadar sıcak su ekleyip pişirmeye devam edin.Son olarak şeker ve portakal limon rendesini ekleyin.

Hafif koyulaşınca ocaktan alıp kaselere paylaştırın.Üzerini arzuya göre  hangilerini severseniz onlar ile süsleyip servis yapın.




AFİYET OLSUN

2 Ekim 2014 Perşembe

Karidesli Salata





MALZEMELER

400 gr donmus karides
Yarim göbek salata
Yarim demet Marul
Yarim demet Maydanoz
Rendelenmiş mozzarella
1 yemek kaşığı Mayonez 
3 yemek kaşığı Zeytinyagı 
Yarım limon
Tuz

YAPILIŞI

Karidesleri tavada suyunu çekene kadar pişirin soğumaya bırakın. Göbek salata ve marul iri iri doğrayın.Maydanzoları da ince ince doğarayın.Tüm yeşillikleri karisdeslerle karıştırın. Sos için; mayonez,zeytinyağı,limon ve tuz iyice karıştırın üzerine dökün.Son olarak üzerine rendelenmiç mozzarella serpiştirin.Salatamız hazır..

AFİYET OLSUN

30 Eylül 2014 Salı

Patatesli Ahtapot



MALZEMELER

- 500 gr donmuş doğranmıs ahtapot
- 3-4 adet ufak patates
- Zeytinyağı
- Kırmızı toz biber
- Tuz
- bir diş sarımsak

YAPILIŞI

Patatesleri haslayın halka halka doğrayın bir tabağa dizip üzerine tuz serpin.İstersenizde patatesi haşlanmış sevmiyosanız halka halka kesip direk kızartabilirsinizde.Ben haşlanmış kullanmadım direk kızartmatı tercih ettim ama genel olarak haşlanmış kullanılır.

Ahtapotları tavada suyunu verip cekene kadar pişirin.Piştikten sonra üzerine sarımsakları doğrayın ve bol zeytinyagı gezdirin tavanın sıcaklığıyla biraz çeksin.Son olarak tabaga dizilmiş patateslerin üzerine ahtapotları koyduktan sonra toz biberi üzerine serpiştirin.




AFİYET OLSUN

29 Eylül 2014 Pazartesi

FRAPPE





Üstü köpük kaplı soğuk kahve popüler bir yaz içeçeğidir.Aslında Frappe soğuk bir kahve türü sanılsada sıcak olarakta tüketilir.Frappe İlk olarak selanikte yapılmıştır.Yunanistanda hava biraz soğuksa eğer frappe istediğinizde size sıcak mı soğuk mu die sorarlar.Eğer yolunuz bir gün selanikten geçerse ne kadar yaygın olarak tüketildiğini sizde farkediceksinizdir.Tüm cafelerde herkez frappe içer eminim sizinde dikkanizi çekicektir.

Benim selanikte en keyif aldığım anlardan biri de deniz kenarında Frappe içmektir.Tüm yorgunluğum bir anda uçup gider... 


MALZEMELER




- Büyük bir su bardağı 
- 2 tatlı kaşığı nescafe 
- Şeker ölçü size kalmış
- 80 ml soğuk su
- 80 ml soğuk süt (krema kıvamında sütle - daha güzel oluyor)
- 2-3 adet buz


YAPILIŞI 

Bardağın içerisinde su,nescafe ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpın.



Üzerine süt ve buzları ekleyin.İşte bu kadar basit pipetinizide koyduktan sonra servise hazırdır.


İsterseniz bu tarifi sıcak süt ve su kullanarakta hazırlayabilirsiz.Daha farklı tatlar ve sunumlar hazırlamak için krema ve dondurmada kullanbilirsiniz.




AFiYET OLSUN

23 Eylül 2014 Salı

SANGRİA





Uzun süreden beri ispanyadayim size buraya ait çok yaygın olan yerel halkın turist kazıklama içkisi olarak tabir ettiği Sangria tarifi vericem.Nedeni de hemen açıklıyım onlar için bunu yapmak çok basit şarap ve gazoz hatta yapmaya yorulmalarina bile gerek yok markette 1lt sangira 1 euro satılıyor ama dışarda 1 lt sangira en kötü yerde bile 8 euro altinda para veremezsiniz hatta bu fiyat sürekli artar azalmaz bende ilk ispanya geldiğim günler de 10 euro altinda para vermedim diyebilirim bardağı bile 2-3 euro başlar :) Sangria Türkiye de bir çok barda restoranda satılır.Ama biz genelde biraz daha meyveli ve vodkali yapriz hatta içine çilek koyani bile gördüm ama ispanyada fazla meyve,vodka yada rom pek tercih etmiyolar şarap ve meyveli gazoz kullanır ve gelelim tarife ;

MALZEMELER

1 şişe kırmızı şarap
1 adet portakal 
1 adet elma
1 adet limon
1 adet Tarçın çubuğu
1 su bardağı meyveli Gazoz
Yarım çay bardağı rom ( ispanyada bir çok yerde tercih edilmez ) 

YAPILIŞI

Şarap büyük bir kase boşaltılır.Dilimlenmiş meyveler ve rom içerisine eklenir.Soğuyana kadar buzdolabında bekletilir.

Servis edilmeden hemen önce içerisine gazoz ve bol buz eklenir.Genelde büyük kadehte servis edilir kadeh bol iri buzla ağzına kadar doldurulur.Servis güzel olmasi için meyve parçalarindan da bir iki tane içine mutlaka konmalır.

Sangria tadının güzel ve içiminin keyifli olmasının sebebini şarabın tadına ve meyvelerin lezzetine borçludur.İşte yapılması bu kadar basit hepinize bol sangriali keyifli saatler..

AFiYET OLSUN