6 Şubat 2014 Perşembe

KIŞ ÇORBASI





MALZEMELER

1 adet pırasa
1 adet havuç
1 adet patates
3 çay kaşığı tuz
1 litre su
Tavuk bulyon
sıvıyağ

TERBiYESi İÇİN;
 
1 kase yoğurt
2 yemek kaşığı un
Yarım limon

Üzeri için;

Tereyağı 
Arzuya göre nane

YAPILIŞI

Pırasayı ince ince doğruyoruz. Havucu ve patatesi soyarak rendeliyoruz. Tencereye sıvıyağ döküyoruz ve pırasayı 1-2 dk soteleyip havucu ve patatesi ilave ederek kavuruyoruz. 1 lt sıcak suyunu bulyonu ve tuzunu ekleyip kapağını kapatarak pişmeye bırakıyoruz. Terbiyesi için, yoğurdu karıştırma kabına alıyoruz. Limon suyunu sıkıyoruz. Unu ilave ediyoruz.Un dağılana kadar iyice karıştırıyoruz.Hazırladığımız terbiyeyi direk çorbamıza eklemiyoruz bir kaşık iki kaşık yavaş yavaş terbiyemizin içine çorbamızdan ekleyip sulanrıyoruz ve son olarak Terbiyeyi de çorbamıza ilave ederken karıştırıyoruz. Kıvamına göre sıcak su ekleyebiliriz. Tereyağını eritip kızartıyoruz ve servis ederken çorbanın üzerine gezdiriyoruz.

Not: Bu çorbaya et suyuda çok yakışıyor ben bulyon kullanmak yerine genelde kendi hazırladığım dondurucuda buz kalıplarında sakladığım tavuk suyu veya et suyunu yemeklerde kullanmayı tercih ederim.Daha sağlıklı ve güvenilir sizede tavsiye ederim ...

AFİYET OLSUN

Yoğurtlu vejetaryen köftesi






MALZEMELER

1 su bardağı ince bulgur
Tuz taze çekilmiş karabiber
1,5 yemek kaşığı un
1 kase yoğurt
2 diş dövülmüş sarımsak
2 yemek kaşığı ince kıyılmış nane

 YAPILIŞI 

Bulguru çukur bir kabın içine koyun ve üzerini kaplayacak kadar su koyup 30 dk bekleyin.Daha sonra suyunu süzün iyice süzülmesi için elinizde sıkın ve bir kaba alın.Tuz ve karabiber ve un ekleyip  karıştırın.Eğer karışım çok kuru olduysa biraz su ekleyebilirsiniz.Bulgur karışımdan parçalar alarak ceviz büyüklüğünde toplar şeklinde köfteler hazırlayınız.
 Bulgur toplarını kaynayan tuzlu suda 10-15 dk haşlayınız.Daha sonra süzün ve soğuması için bekletin.Geniş bir servis kasesinin içine yoğurdu koyun.Yoğurdun içine bulgur köftelerinini naneyi sarımsağı ekleyin.Tuz ve karabiber serptikten sonra karıştırın isterseniz buzdolabında biraz bekletip servis yapabilirsiniz.

AFİYET OLSUN

4 Şubat 2014 Salı

Bol baharatlı köfte ve Hardallı salata


Bugün iki tarif bir arada köftelerin yanında yaptığım salatayıda sizinle paylaşmak istedim.Çok nefis yapılışıda bir o kadar kolay sosu özel bir salata tarifini sizinle paylaşıyorum şimdiden afiyet osun.

MALZEMELER

Yarım kilo köftelik kıyma
1 Adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 Dilim ekmek içi
1 adet yumurta
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Tatlı kaşığı karabiber
1 Tatlı kaşığı kimyon
1 Tatlı kaşığı zerdeçal   
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
6-7 Sap maydanoz
Kızartmak için sıvıyağ
1 paket lavaş 

YAPILIŞI
 
Soğanı randeleyip, kıymanın üzerine ekleyin. Belli bir süre suda beklettiğiniz ekmek içini iyice elmizde sıkıp süzüyoruz ufalayarak kıymanın üzerine ekleyin. İnce ince kıyılmış maydanozu ve diğer malzemeleri kattıktan sonra kıymayı iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elinizle top şekline getirip avuç içiyle hafif bastırarak şekil veriyoruz.Kızgın sıvıyağda arkalı önlü kızartın.

Lavaşlar taze ama ben daha sıcak servis yapmak için köfteler biraz kızardıktan sonra lavaşları tek üzerine koyup ısıttım.


HARDALLI SALATA

Malzemeler
 
1 demet kıvırcık
1 kuru soğan

Sos için 

1 yemek kaşığı hardal 
Yarım çay bardağı zeytinyağı 
Yarım limonun suyu 
1 çay kaşığı tuz
1 diş sarımsak 

YAPILIŞI

Sarımsağın dış kabuğunu soyup yıkadıktan sonra rendeleyin yada ufak ufak kesin ki aroması sosumuza geçsin.Limonun suyunu sıkın ve üzerine hardalı ve sarımsağı ekleyin karıştırın en son zeytinyağı ve tuzu ekledikten sonra iyice karıştın.

Kıvırcık ve soğanları ince ince doğradıktan sonra hazırladığımız sosumuzu üzerine döküp karıştırıyoruz.

AFİYET OLSUN


30 Ocak 2014 Perşembe

KARAMEL MUS





MALZEMELER

3 yemek kaşığı tereyağı
1 paket krema
3 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta sarısı
Yarım paket yulaflı bisküvi  
Arzuya göre 1 adet muz 

YAPILIŞI

Şekeri çelik bir tavaya koyup üzerine 2 yemek kaşığı su ilave edip hiç karıştırmadan kısık ateşte renk değiştirene kada pişmesini bekliyoruz.
Aynı zamanda kremadan 2 yemek kaşığı alıp bir cezvede kaynatın.Karamel istenilen kıvama gelince kremayı yavaş yavaş içerisine dökün.Karıştırarak birbirine yedirin ve ocaktan alın.Küçük parçalar halinde tereyağını ekleyin karıştırın ve iyice soğuması için bekleyin 
Kalan kremayı kabarana kadar çırpın.Karamel soğuyunca 2-3 yemek kaşığı ayırın.Geri kalanına yumurta sarısı ekleyip karıştırın.Sonra tüm karamelli karışmı yavaş yavaş çırptığınız kremayla karıştırın.Cam kaplarımıza önce biraz ufalanmış bisküvi sonra karamel mus paylaştırın ben aralarına muzda ekledim sunup size kalmış en son üstüne kenara ayırdığımız karamelide paylaştırın.İyice soğuyunca servise hazır.

AFİYET OLSUN

24 Ocak 2014 Cuma

Kuskus Salatası










MALZEMELER

1 adet konserve mısır
2 çay bardagı kuskus
1 çay bardagı buğday
1 demet dere otu
Yarım limon
1 tatlı kaşıgı tuz
Yarım çay bardagı zeytinyağı

YAPILIŞI

Buğday ve kuskusu ayrı ayrı tencerelerde kaynamış suyun içine atıp pişiriyoruz.
Dere otlarını ince ince doğruyoruz.Buğday ve kuskus piştikten sonra süzüp soğuk suyla yıkayıp iyice suyunun süzdürüyoruz.

Hazır hala gelen buğday ve kuskusu geniş bir kaba boşaltıp içerisine dereotu,mısırı ekleyip üzerine yarım limonu sıkıp tuz ve zeytinyağı ekleyip iyice karıştırıyoruz.Salatamız hazır..

AFİYET OLSUN

Patates Salatası




MALZEMELER

3 adet haşlanmış patates
1 demet maydanoz
1 demet kıvırcık
1 adet kuru soğan
1 adet limon
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Arzuya göre tuz
Arzuya göre Acı Pul biber

YAPILIŞI

Patatesleri küp küp doğruyoruz.Maydanoz,kıvırcık ve soğanlarıda doğradıktan sonra 1 adet limonu sıkıp üzerine zeytinyağı,tuz ekleyip karıştırıyoruz.İsteye göre acı pul biberide ekleyip servise sunuyoruz.

AFİYET OLSUN



20 Ocak 2014 Pazartesi

Kış çayı


         

Bağışıklık sistemini güçlendiren bu çayı kış aylarında hastalıklardan korunmak için hergün içebilirisiniz. İçinde yer alan kakuleden dolayı size sakinlik ve huzur da verecektir :)

6 adet tane kakule
8 adet tane karabiber
1 adet tarçın
2 ince dilim taze zencefil
8 adet karanfil

Bunların hepsini sıcak suya ilave edip 10 dk bekletiyoruz. Çayı siyah çay gibi demleyebilirsiniz. Bu sayede alttan gelen buhar bitki çayının daha iyi demlenmesini sağlayacaktır. Afiyet olsunnn..