12 Aralık 2014 Cuma

Yılbaşı Keki





Yeni bir yıla kavuşmaya çok az kaldı her yerde devam eden yılbaşı hazırlıklarını izlemek herkezin evlerinde kendince hazırlıklar yapması çok keyifli .. Hepimize yeni bir yılın bolluk bereket getirmesi dileği ile işte size Çok baharatlı yılbaşı keki ...

MALZEMELER

2 yumurta
Yarım su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı pekmez
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı tarçın
2 tatlı kaşığı toz zencefil
Yarım çay kaşığı taze rendelenmiş zencefil
Yarım çay kaşığı rendelenmiş muskat
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
Yarım su bardağı hindistan cevizi
Yarım su bardağı kuru üzüm
2.5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Üzeri için;

Beyaz çikolata
Pudra şekeri
Nar

YAPILIŞI

Derin bir kapta yumurta ve toz şekeri mikser ile iyice çırpın.Daha sonra  içerisine kalan tüm sıvılarıda ekleyip karıştırın.Baharatları da ekleyip iyice karıştırın.Son olarak un kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip çırpın.

Yağlanmış ve hafif unlanmış kek kalıbına kek karışımını dökün.200 derece ısıtılmış fırında 20 dk pişirdikten sonra 180 dercede 30 dk daha konturollü pişirin.

Fırından aldıktan sonra soğumaya bırakın.Beyaz çikolatayı benmari usulü eritip kekin üzerine dökün.
Benmari yöntemi:Su dolu bir kabın içine oturtulan daha küçük bir kaba çikolata konur.Suyu kısık ateşte ısıtarak üstteki malzemelerin dibi tutmamadan yanmadan erimesi sağlanır.Çikolataların koymadan altına bir parça tereyağı koyup çikolataları üstüne koyarsak daha iyi olucaktır.

Üzerine döktüğümüz çikolata soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri ve nar taneleri serpiştirin.Yılbaşı kekiniz hazır çay saatleri içinde nefis ve sağlıklı bir kek hepinize  AFİYET OLSUN






5 Aralık 2014 Cuma

Spagetti Kek







MALZEMELER

1 paket çubuk makarna
Yarim su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
1 su bardaği rendelenmiş kaşar peyniri
Karabiber

Beşamel sos için;
1 yemek kaşıgi Tereyaği
1 yemek kaşigi un
1 su bardağı süt
Tuz 
Muskat rendesi 

YAPILIŞI 
Kaynamiş suyun içerisine tuz ve sıvı yağ koyun. 9 dk kadar makarnayi haşlayip süzün.

Besamel sos için;Tereyağini eritin içerisine un ekleyip kavurun.Hizlica süt ekleyip karistirin topak topak olmasin.1 çay kaşigi tuz ve bir tutam muskat rendeleyin.Göz göz olunca ocaktan alin.

Parmesan ve kaşar peynirini kariristirin üzeri icin biraz ayirin.

Geniş ve derin bir kabın içinde makarna beşamel sos ve peyniri karıştirip kek kalibina yerlestirin.Üzerine ayirdiginiz peyniri de döktükten sonra 180-200 derecelik isitilmis firinda üzeri kizarana kadar pişirin.




AFİYET OLSUN

Evde Sirke Yapımı


MAZEMELER

5lt lik cam kavonoz
3 kg üzüm
1 çay bardağı organik üzüm sirkesi
Yarım çay kaşığı tuz
İçme suyu
Üzerini örtmek için Tülbent

YAPILIŞI

3 kg kadar üzümün iyice yıkayıp saplarını temizleyin sirkeyi kuracağınız ağızı geniş cam bir kaba tepeleme bir şekilde yerleştirin.Beyaz üzüm ya da siyah üzüm kullanabilirsiniz ama ben siyah aromatik karadeniz üzümleri ile yaptım, tamamen sizin zevkinize kalmış.  
 
Üzümleri kaba biraz bastırarak yerleştirdikten sonra üzerini kapatacak kadar içme suyu koyun. Sonra üzerine 1 çay bardağı organik sirke ilave edin. Bu daha çabuk fermente olmasını sağlayacaktır.Sirkenin üzerinde fermente olduktan sonra jölemsi bir tabaka oluşur bu sirke anasını da sirke yapmak için ayırıp kullanabilirsiniz. Daha sonra kabın ağzını tülbentle kapatın ılık ancak güneş almayan bir yerde, 2-3 günde bir karıştırarak 30 gün bekletin. 

Asit oranı,tadı üzümün cinsine ve ortamın sıcaklığına göre değişir. Yaklaşık iki hafta sonra sirkenizin kokusuna ve tadına bakın.Hazır olduğunu anlamak için damak tadınıza başvuracaksınız.

Hazır olduğuna karar verdiğinizde sirkeyi ince tülbentlerden geçirip şişeleyin.

AFİYET OLSUN

2 Aralık 2014 Salı

Portekizce Yumurtalı Turta (Portuguese Egg Tarts)





Portekiz'de yemelere doyamadığım tadı muhteşem bir lezzet kendimce yapmaya çalıştım.ilk denemem olmasına rağmen hemen hemen ayni lezzeti yakaladim sayilir ama biraz daha ince açmam gerek ;) 
     Olurda bir gün yolunuz Portekiz'e düşerse yemeden gelmeyin derim.



Nata lisboa bu resim benim kendi seyahatimde mutluluğumu ölümsüzleştirdiğim anlardan biri :) 


MALZEMELER

6 yaprak yeterli Milföy hamuru
1 çay kaşığı Tarçın 
1 yemek kaşığı Toz şeker 

Krema için;

1 su bardağı tam yağlı süt 
Yarım su bardağı krema 
Yarım su bardağı toz şeker
2 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı mısır nişastası
Yarım paket vanilya

YAPILIŞI

Milföy hamurlarını yan yana dizip bir kare hamur oluşturun üzerine tarçın ve biraz şeker serpin rulo yapın.

Parçalara bölün.Her bir parçayı yuvarlak açıp cup kek  kaplarına yerleştirin fazlasını kesin.


Üzerini çatalla delin.Buzdolabına koyun.

Kreması için;Vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırıp ocağa alın.Katılaşmaya başladığında ocaktan alın.Karıştırarak vanilya ilave edin.Soğumaya bırakın.Biraz sıvı bir kıvamı olucak ki fırında da içini çekicek çok katı olmaması lazım.

Buzdolabından milföyleri çıkarıp içerisine hazırladığınız kremayı paylaştırın.



Tam silme doldurmayın biraz pay kalsın.Fırında kabarıcak pay bırakmazsanız taşıp kalıptan akar.

250 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar kontürollü bi şekilde yaklaşık 40-45 dk pişirin.








AFİYET OLSUN

1 Aralık 2014 Pazartesi

Minik Otlu Poğçalar






MALZEMELER

1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
Az dere otu
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı su
100 gr beyaz peynir
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı sıvı yağ
1 silme tatlı kaşığı Tuz 
Alabildiğine Un 

YAPILIŞI

Soğanları ve sarımsakları küp küp doğrayıp biraz kavurun.Madanozları ve dereotunu da ince ince doğrayın.Tüm malzemeleri karıştıp iyice yoğurun.Hafif ele yapışan bir hamur olucak elinizi yağlayarak şekil verin.Üzerine yumurta sarısını sürün ben üzerine çekirdek serpiştirdim ama tabi ki tercih sizin.Son olarak 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.

AFİYET OLSUN

24 Kasım 2014 Pazartesi

Havuçlu Kek







MALZEMELER

3 adet yumurta
1 su bardağından bir parmak az şeker
1 su bardağı  süt
2 yemek kaşığı margarin
Yarım su bardağı fındık yağı
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
Yarım su bardağı hindistan cevizi
2 adet havuç
1 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
3 su bardağı un

Üzeri için;

Çiçek balı
Dövülmüş ceviz 

YAPILIŞI

Havuçları soyup, rondada çekin.Kalıbınınızı margarinle yağlayıp buzdolabına koyun.3 yumurta ve şekeri iyice çırpın.1 bardak sütü biraz ısıtın ılık olucak içerisine margarini koyup eritin yumurtaların içine ekleyip çırpmaya devam edin.Sıvı yağ,ceviz,hindistan cevizi ve havuçları ekleyip çırpmaya devam edin.Son olarak un,vanilya ve kabartma tozunu ekleyip iyice çırpın.

Buzdolabından kalıbınızı çıkarıp biraz içerisine un serpiştirin. Kek karışımınızı kalıba döküp 180 derece ısıtılmış fırında pişirin.

İlk 20 dk fırını kapagını sakın açmayın.Konturollü bir şekilde toplamda yaklaşık 45 dk kadar pişirin.(Bu süre fırına göre değişebilir o yüzden kontürollü bir şekilde diyorum.)

Kekiniz soğuduktan sonra üzerine ince bir tabaka şeklinde bal sürüp cevizleri serpiştirin.




AFİYET OLSUN



18 Kasım 2014 Salı

Muzlu Rulo Pasta


 




Çocukluğumuzun vazgeçilmezi benim ise hala favori pastam yapmasıda bir o kadar kolay ...

MALZEMELER


Kek için malzemeler;

3 adet yumurta 
Yarım su bardağı tozşeker 
Yarım su bardağı un
Yarım paket vanilya 

Krema için malzemeler;

4.5 su bardağı süt 
1 su bardağından 1 parmak az şeker
4 adet yumurta sarısı
Dolu dolu 2 yemek kaşığı un
Dolu dolu 2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 adet vanilya

3 adet muz
Üzeri için pudra şekeri

YAPILIŞI

3 adet yumurta sarısı ile un,şeker ve vanilyayı ekleyin mikserle çırpın içerisine 2 yemek kaşığı sıcak su ilave ederseniz şekerin erimesine yardımcı olursunuz. Başka bir kabın içerisinde 3 yumurta beyazını bi tutam tuzla iyice kasenin içinden akmıycak kıvama gelene kadar mikserle çırpın.

Daha sonra iki yarışımı bir birine yavaş yavaş yumurta köpüğü sönmeden karıştırın.Yağlı kayıt serilmiş fırın tepsisine karışımı eşit bir şekilde yayın.

200 derece ısıtılmış fırında 10 dk pişirin ve fırını kapağını açıp soğumaya bırakın.

Kreması için;

Bunun için 4 su bardağı sütün içine şeker ekleyip kaynaması için bekliyoruz.Geniş bir kapta kalan yarım su bardağı süt ile un ve mısır nişastasını iyice karıştırıp, 4 yumurta sarını ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Kaynayan sütten azar azar karışıma ekleyip, karışımı sütün içerisine yavaşça ilave edip iyice karıştırarak orta ateşte göz göz olana kadar karıştırarak pişiriyoruz.

Son olarak 2 yemek kaşığı tereyağı ve vanilyayı ekleyip, 2-3 dk daha karıştırıp ve ocağın altını kapatıyoruz.Soğumaya bırakın.

Kekin içine kremayı sürüp muzları yerleştirin sıkı bir rulo yapın.Üzerine pudra şekeri serpin.





AFİYET OLSUN