16 Haziran 2014 Pazartesi

Kıymalı Patatesli Rulo Börek



MALZEMELER


3 adet yufka 

Harcı için;

200 gr kıyma
1 adet kuru soğan
3 adet haşlanmış patates
1 adet haşlanmış havuç
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı Pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı zerdeçal

Sos için;

2 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım paket kabartma tozu

YAPILIŞI

Patates ve havucu haşlayıp rendeliyoruz. Soğanları kup kup doğrayıp yağda kıyma ile birlikte kavuruyoruz.Domates ve biber salçasını ekliyoruz.Son olarak patates, havuç, soğan ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz. 
Sos için tüm malzemeri derince bir kapta karıştırıp iyice çırpıyoruz.

Yufkalara aşağıdaki gibi üst üste koyup her katına sos ve harcı iyice yayıyoruz.Daha sonra sıkı bir şekilde sarıp kesiyoruz. 




Kestiğimiz bu parçaların üzerine bir yumurtanın sarısını sürüp 180 derecede üstü kızarana kadar pişiriyoruz.


AFİYET OLSUN




9 Haziran 2014 Pazartesi

Bamya Çorbası




Bamya çorbasi konya ve çevresinde düğünlerde yapılan bir yemektir.Bende ilk bu çorbayı şeb-i arus için gittigimde konyada yemiştim. O günden beri severek yaptığım bir çorbadır.Hakiki konya çorbası yapmak istiyorsaniz mutlaka çiçek bamya kullanmalısınız.4 kişilik bir çorba için bir adet kurutulmuş ip yeterlidir .O da yaklaşık 1 kase yapıcaktır.
Şimdiden afiyet olsun umarim begenirsiniz.


MALZEMELER

4-5 su bardağ et suyu
1 kase Kurutulmuş çiçek bamya
250 gr kuşbaşı et
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kırmızı biber salçası
Zeytinyağı
Limon
Tuz

YAPILIŞI

Bamyaları haşlayın.Tavada etleri kavurduktan sonra içerisine Soğanları küp küp doğrayıp kavrun.Domates ve biber salçasını ekledikten sonra biraz kavun.Bamyaları da ekleyin.Sıcak et suyunu ekledikten sonra kaynaya kadar pişirin.Tuz oranini et suyunuza gore ayarlayın.Son olarak 1-2 damla limon suyu ekleyin.




AFİYET OLSUN

2 Haziran 2014 Pazartesi

Soğanlı Ekmek








MALZEMELER

2-3 adet soğan
1 su bardağı kaşar peyniri 
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı pul biber

4 su bardağı un
2 çay bardağı ılık su
Yarım çay bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kuru maya 

YAPILIŞI

Soğanları doğrayıp 3 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavurun.Pulbiberi ekleyip soğutun.
Unu yarısını ekleyip maya ile karıştırın şeker ve tuz ekleyin.Suyu ve sütü ekleyin kalan unuda azar azar ekleyip yoğrun.
Kaşar peyniri ve soğanları ekleyin tekrar yoğurun. Kalıbınızı yağlayıp unlayın üzerini kapatın ve ılık ortamda 40-50 dk bekletin.

180 derece fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirin.



AFİYET OLSUN

Tahinli Pekmezli Kek


Tahin ve pekmezi seviyorsanız eğer bu kek tam size göre :)


MALZEMELER

3 adet yumurta
1 çay bardağı pekmez
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvıyağ
3 çay bardağı un
1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
1 paket vanilya
1 paket kabartmatozu
Susam 

YAPILIŞI

Yumurta ve toz şekeri iyice köpürene kadar çırpıyoruz.Süt,sıvıyağ,tahin ve pekmezi ilave edip hepsini karıştırıyoruz.Cevizleri de  ilave ediyoruz.Son olarak un,kabartmatozu ve vanilyayı ekledikten sonra harcımızı karıştırıyoruz.

Kek kalıbını tereyağı ile yağlayın ve kalıbın her tarafına susam serpin.Kek harcını kalıba döküp önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz.



AFİYET OLSUN

31 Mayıs 2014 Cumartesi

Zencefilli Soğuk Yeşilçay







Yaz ayları için ideal sağlıklı soğuk çay!!!


MALZEMELER

1,5 lt su
3 adet limon
1 adet çubuk tarçın
Bir parça zencefil (4cm)
1 yemek kaşığı yeşilçay
2-3 yemek kaşığı esmer şeker

YAPILIŞI

1,5 litre suyu ocaga alın.İçerisine zencefili ufak parcalar halinde kesin ve kaynatın.Su kaynayınca ocaktan alıp içerisine yeşilçay ekleyin.Demlenmesi için 10 dk bekledikten sonra süzün.İçerisine çubuk tarçın ekleyin.2,5 adet limon sıkın.Kalan yarim limonuda ince halkalar halinda doğrayın.Şekeride ekledikten sonra soğuması için bekletin.





İçerisine bol buz ve nane ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

AFİYET OLSUN

CACIK


En gözde mezelerimizden biridir cacık.Yaz gelince sofraların olmazsa olmazındardır.Ben kıvamını ne çok koyu ne de sulu ikisinin ortası seviyorum.Salataları rendelmiyorum minik küpler halinde doğruyoruz ki sulanmasın.Herşeyden önce buzdolabında dinlendirilmelidir ki tüm geneline sarımsak tadı iyice yayılsın.Birazda yeşili ile göz doldurmalıdır.İçerisine dereotu da ekliyorum nefis bir tat katıyor.Şimdiden herkese afiyet olsun.


MALZEMELER

5 adet ufak salatalik
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
2-3 dal dereotu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz

YAPILIŞI

Salatalıkları minik küpler halinde doğrayın.Dereotunu ince ince doğradıktan sonra salataların içerisine ekleyin. Bir kase yoğurdun içine sarımsakları rendeleyin ve son olarak tuzu ekleyip karıştırın.


Sarımsaklı yoğurdu salataların içerisine ekleyip karıştırın.Üzerine zeytinyağı gezdirip nane ile süsleyin.

AFİYET OLSUN

23 Mayıs 2014 Cuma

Kırma Börek







Bu böreklerin adına kolay börekte diyebiriz.Yapılışı çok kolay,tadı da bir o kadar lezzetli.

MALZEMELER

5 adet yufka

1 su bardağı yoğurt
Yarim su bardağı zeytinyağı
Yarım paket kabartma tozu
2 adet yumurta

1 su bardağı Beyaz peynir
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Maydanoz

YAPILIŞI

Yumurtalardan birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın.Yoğurt,yumurta zeytinyağı ve kabartma tozunu çırpın.

Başka bir kapta ince ince doğranmış maydanozları beyaz peynir ve kaşar peyniri ile karıştırın.

Bir adet yufkayı açıp hazırladığımız yoğurtlu karışımı her yerine iyice sürün.Yufkanın yarısına peynirli karışımı yayın.Yufkanın diğer boş olan kısmını üzerine örtün.Karşılıklı iki taraftan büzün.




Dört parmak genişliğinde kesip tepsiye dizin.Tüm yufkaları bu şekide tepsiye yerleştirin.Yufların hepsini tepsiye dizdikten sonra kalan yoğurtlu karışımın içerisine ayırdığımız yumurta sarısını ekleyin.Böreklerin üzerine iyice sürün.Sosun böreklerin arasınada girmesini sağlayın.

Ben üzerine haşhaş serptim.Siz ne tercih ederseniz onu serpiştirin.

180 derece ısıtılmış fırında üzeri ve altı kızarıncaya kadar pişirin.

AFİYET OLSUN