26 Aralık 2013 Perşembe

Göçmen Böreği



Göçmenler arsında bir çok adı vardır bu böreğin  kimisi milinka der kimisi tutmanik ama genel olarak hepsinin yapılışı aynıdır.

MALZEMELER

Hamuru için;

  • 6 bardak un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 paket yaş hamur mayası 
  • 1 çorba kaşığı şeker
İç Malzemeler;
  • 200 gr lor peyniri
  • 1 demet maydonoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için Malzemeler;

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağından az sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz


YAPILIŞI


 Çukur bir kaba unun önce yarısını koyun yoğururken eklersiniz kalanını 1 su bardağına, mayamızı, 1 yemek kaşığı şekerimizi koyup ılık su ilave ediyoruz. Mayamız ılık suda eriyene kadar karıştırıyoruz. Mayamız iyice kabarınca un ilave ediyoruz. 1 su bardağı süt ve tuz ilave edip yoğurmaya başlıyoruz. 1 su bardağı su daha alacaktır, yine de yumuşak bir hamur olacak, ona göre yoğurun. Yoğurduğumuz hamurumuzun üzerini kapatıp 2 katı olana kadar kabarmasını bekliyoruz.

  Bir taraftan çukur bir kaseye lor peynirimizi koyup, yıkadığımız maydonozlari doğruyoruz. Kabaran hamurumuzu küçük portakal büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz. Bezeleri merdaneyle pide yapacakmışız gibi uzunlamasına açıyoruz.

 Açtığımız hamurumuzun ortasına uzunlamasına Peyniri koyup kapatmaya başlıyoruz. Rulo haline getirip kapattığımız bezeleri 2 parmak kalınlığında kesiyoruz. 


Yağladığımız fırın tepsimize sıralıyoruz. Üzerine çabuk kabarması için bir bez yada strec film ile kapatıyoruz.

Kabaran hamurun üzerine, bir kasede çırptığımız 2 yumurta, 1 su bardağı yoğurt, yarım su bardağından az sıvı yağ karışımımızı her yerine döküyoruz. 

180 derecede ısıttığımız fırınımızda üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. 

AFİYET OLSUN

23 Aralık 2013 Pazartesi

Mereng Tart



MALZEMELER

Tart hamuru için;

250 gr. Un
200 gr. Tereyağı
100 gr. Pudra Şekeri
2 Yumurta Sarısı
1 Tutam Tuz
1 Paket Vanilya

Limonlu krema için;

5 adet limon
400 gr toz şeker
10 adet yumurta
350 ml krema
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı süt
50 gr pudra şekeri


Mereng kısmı için:


2 yumurta akı

Yarım çay kaşığı tuz
 
 

1 çay bardağı pudra şekeri


YAPILIŞI

Tart kısmını yapmak için; Unu eleyerek bir kaba koyun ve küçük doğranmış oda sıcaklığındaki tereyağı ile hafifçe yoğurun. Pudra şekeri, tuz ve vanilyayı süzgeçten geçirip unlu tereyağı karışımına ilave edip karştırın. Sonra bu hamura yumurta sarılarını ilave edip hamur haline getirin. Hamuru biraz düzleyip bir streç filme sarın ve buzdolabına koyarak 1 saat kadar dinlendirin.

Sure sonunda yaglı kagıtla kapladığınız kelepceli kalıbınıza ,bir merdane yardımı ile 2 cm kalınlığında açtıktan sonra, yerleştirin ve 190 derecede ısıtılmış fırında üzeri hafifce pembelesene kadar pişirin.

Limonlu kısmı yapmak için; önce bir kabın içine kabuklarını rendeleyin sonra başka bir kaba suyunu sıkın. Yumurtaları bir kaba kırın ve toz şekeri ilave edip hafifçe çırpın. Kremayı bir kaba koyun ve 10 sn. kadar çırpın.Limon kabuklarını ve suyunu karıştırıp, yumurtalı karışıma ilave edip karıştırın ve kremayı ilave edip, buzdolabında dinlendirmeye bırakın.

Yumurta sayısının fazla olması sizi korkutmasın. Asla yumurta kokusunu hissetmeyeceksiniz.

Tartın içine hazırladığınız içi boşaltın ve 150 derecelik fırında 1 saat kadar pişirin. Bu süre fırına göre değişebiliyor. Piştiğini anlamak için; limonlu kısmın kenarlı sert orta kısmının yumuşak olması gerek.

Tartımız pişmeye yakın bu arada merengi hazırayalım. Önce yumurta aklarımızı yarım çay kaşığı tuz ile birlikte kabarmasını sağlayalım. Sonra içine yavas yavas pudra şekerimizi ilave edip parlak ve katı bir göruntu alana dek çırpalım.
 (yumurta sarılarının kesinlikle karışmaması gerekiyor. Eğer karışırsa yumurta sarıları kabarmaz)

Fırından cıkardığımız tartımızın üzerine merengi yayıp üzerine kasıkla duzeltelim ve fırınımızın ızgara kısmını acıp 150 derecede asağı yukarı 2-3 dk kadar pişirelim.
Cok cabuk pişiyor. Basında durmakta yarar var.

Afiyet olsun...

19 Aralık 2013 Perşembe

Sağlıklı Çikotoplar





Sağlıklı tatlı ihtiyacımızı karşılayacak muhteşem toplar

MALZEMELER

3 yemek kaşığı eti form müsli 
1 büyük boy elma
2 tatlı kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket hindistan cevizi



YAPILIŞI
  • Elmayı rendeledikten sonra müsli,kakao,tarçın  ekleyip karıştırıyoruz.
  • Elimizle top top şekil verip hindistan cevizine batırıyoruz.


Not: Müsli olarak eti formu tercih etmemin sebebi işinde kuruyemiş
 ve meyve kuruları bolca bulunmasıdır.


AFİYET OLSUN...

Arap lahmacunu



Çay saati ve kahvaltılar için kolayca yapabileceğiniz bir tarif ...

MALZEMELER

• 6 adet lavaş
• 300 gr kıyma
• 1 adet kuru soğan
• 3 adet yeşil biber
• 1 yemek kaşığı nar ekşisi
• 1,5 yemek kaşığı tahin
• 1 çay kaşığı karabiber
• 250 gr  kaşar


YAPILIŞI

 * Kıymayı ağır ateş de yavaş yavaş pişiriyoruz.İçine küp küp doğradığımız soğanları ve biberleri ekleyip iyice pişene kadar karıştırıyoruz.Daha sonra içerisine tuz,karabiber,tahin ve nar ekşisini ekleyip iyice karıştırıyoruz.

*  Ayrı bir tavada lavaşı koyup önlü arkalı biraz ısıtıyoruz.Üzerine önce harcımızı daha sonrada rendelenmiş kaşarı ekliyoruz.

* Diğer lavaşı üzerine kapatıp biraz üzerine bastırıyoruz ki kaşar erisin lavaşla bir bütün olsun.

* Tavamızda bir kere ters yüz edip pişirdikten sonra alıyoruz.

* Üzerine biraz yağlı su sürüp biraz yumuşak olmasını sağlıyoruz.

AFİYET OLSUN...

16 Aralık 2013 Pazartesi

Makarna Salatası



MALZEMELER

• 1 paket makarna
• 1 adet şişe Garnitür
• 1 diş sarımsak
• 1 çay kaşığı tuz
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 4 yemek kaşığı mayonez
• 2 yemek kaşığı yoğurt
• 3 adet sosis
• 3-4 dal tereotu
• Kornişon turşu

YAPILIŞI
Makarnayı kaynamış suya atıyoruz. Makarnayı ocaktan almadan 2-3 dk önce sosisleri içine atıyoruz.makarna piştikten sonra ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.Haşlanmış sosisleri küp küp,Turşu,dereotunu ve sarımsakları da ufak ufak doğruyoruz. Geniş bir kapta yoğurtla mayonezi karıştırdıktan sonra tüm malzemeleri içine atıp karıştırıyoruz.

AFİYET OLSUN...


14 Aralık 2013 Cumartesi

Yılbaşı Kurabiyeleri


Yeni yıl geliyor ve işte kolay ev yapımı kurabiyeler..

MALZEMELER

• 3 adet haşlanmış yumurta sarısı 
• 1 paket margarin
• 2 çay bardağı pudra şekeri
• 8 çay bardağı un
• 1 paket vanilya

YAPILIŞI

Tüm malzemeleri karıştırıp kurabiye hamurunu oluşturana kadar iyice yoguruyoruz. 



Bir merdane yardımıyla açıp şekil verdikten sonra Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizip 180 derece ısıtılmış fırında 15 dk kadar pişiriyoruz.Daha fazla kıtır bir kurabiye istiyorsanız 10 dk daha pişirebilirsiniz.

Kurabiyeler soğuduktan sonra; Süsleme olarak üzerine ince bir tabaka nutella sürdükten sonra cam ağaçlarını atepfıstığına,Yıldızları badem tozuna kelebekleri renkli şekerlere batırarak süsleyip kurabiyelere daha da güzel bir lezzet katıyoruz.

AFİYET OLSUN...

10 Aralık 2013 Salı

Mercimek Köftesi








Mercimek bulgur gibi besleyici değeri yüksek olan malzemeler içeren, kolay hazırlanan çay keyiflerinin vazgeçilmezi mercimek köftesi işte tarifi;


MALZEMELER:

  • 1 Su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 Su bardağı ince bulgur
  • 1 Çay bardağı zeytinyağı
  • 2 Adet kuru soğan
  • 1 Demet taze yeşil soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 Yemek kaşığı domates salçası
  • 1 Yemek kaşığı biber salçası
  • 1 Tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 Çay kaşığı kimyon


YAPILIŞI:


-Mercimeği 4 su bardağı suda iyice pişirin.Suyunu iyice çekmeye başlayınca bulguru ilave edin 1-2 taşım daha kaynattıktan sonra ateşten alın.Bulgurun iyice yumuşaması için 40 dk kadar bekleyin.
-Bir tavada ince kıyılmış kuru soğanı zeytinyağın da hafif pembeleşinceye kadar kavurun daha sonra salça ilave edip biraz karıştırdıktan sonra ateşten alın.
-Mercimek,bulgur ve kavrulmuş soğanı genişçe bir kapta karıştırın.Kalan malzemeyi ve sebzeleri ince ince doğradıktan sonra ilave edin.
-Elle sıka sıka köfteleri yapmaya başlayın altı marul yaprakları ile serili servis tabağına güzelce dizin..

AFİYET OLSUN ...