2 Ekim 2014 Perşembe

Karidesli Salata





MALZEMELER

400 gr donmus karides
Yarim göbek salata
Yarim demet Marul
Yarim demet Maydanoz
Rendelenmiş mozzarella
1 yemek kaşığı Mayonez 
3 yemek kaşığı Zeytinyagı 
Yarım limon
Tuz

YAPILIŞI

Karidesleri tavada suyunu çekene kadar pişirin soğumaya bırakın. Göbek salata ve marul iri iri doğrayın.Maydanzoları da ince ince doğarayın.Tüm yeşillikleri karisdeslerle karıştırın. Sos için; mayonez,zeytinyağı,limon ve tuz iyice karıştırın üzerine dökün.Son olarak üzerine rendelenmiç mozzarella serpiştirin.Salatamız hazır..

AFİYET OLSUN

30 Eylül 2014 Salı

Patatesli Ahtapot



MALZEMELER

- 500 gr donmuş doğranmıs ahtapot
- 3-4 adet ufak patates
- Zeytinyağı
- Kırmızı toz biber
- Tuz
- bir diş sarımsak

YAPILIŞI

Patatesleri haslayın halka halka doğrayın bir tabağa dizip üzerine tuz serpin.İstersenizde patatesi haşlanmış sevmiyosanız halka halka kesip direk kızartabilirsinizde.Ben haşlanmış kullanmadım direk kızartmatı tercih ettim ama genel olarak haşlanmış kullanılır.

Ahtapotları tavada suyunu verip cekene kadar pişirin.Piştikten sonra üzerine sarımsakları doğrayın ve bol zeytinyagı gezdirin tavanın sıcaklığıyla biraz çeksin.Son olarak tabaga dizilmiş patateslerin üzerine ahtapotları koyduktan sonra toz biberi üzerine serpiştirin.




AFİYET OLSUN

29 Eylül 2014 Pazartesi

FRAPPE





Üstü köpük kaplı soğuk kahve popüler bir yaz içeçeğidir.Aslında Frappe soğuk bir kahve türü sanılsada sıcak olarakta tüketilir.Frappe İlk olarak selanikte yapılmıştır.Yunanistanda hava biraz soğuksa eğer frappe istediğinizde size sıcak mı soğuk mu die sorarlar.Eğer yolunuz bir gün selanikten geçerse ne kadar yaygın olarak tüketildiğini sizde farkediceksinizdir.Tüm cafelerde herkez frappe içer eminim sizinde dikkanizi çekicektir.

Benim selanikte en keyif aldığım anlardan biri de deniz kenarında Frappe içmektir.Tüm yorgunluğum bir anda uçup gider... 


MALZEMELER




- Büyük bir su bardağı 
- 2 tatlı kaşığı nescafe 
- Şeker ölçü size kalmış
- 80 ml soğuk su
- 80 ml soğuk süt (krema kıvamında sütle - daha güzel oluyor)
- 2-3 adet buz


YAPILIŞI 

Bardağın içerisinde su,nescafe ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpın.



Üzerine süt ve buzları ekleyin.İşte bu kadar basit pipetinizide koyduktan sonra servise hazırdır.


İsterseniz bu tarifi sıcak süt ve su kullanarakta hazırlayabilirsiz.Daha farklı tatlar ve sunumlar hazırlamak için krema ve dondurmada kullanbilirsiniz.




AFiYET OLSUN

23 Eylül 2014 Salı

SANGRİA





Uzun süreden beri ispanyadayim size buraya ait çok yaygın olan yerel halkın turist kazıklama içkisi olarak tabir ettiği Sangria tarifi vericem.Nedeni de hemen açıklıyım onlar için bunu yapmak çok basit şarap ve gazoz hatta yapmaya yorulmalarina bile gerek yok markette 1lt sangira 1 euro satılıyor ama dışarda 1 lt sangira en kötü yerde bile 8 euro altinda para veremezsiniz hatta bu fiyat sürekli artar azalmaz bende ilk ispanya geldiğim günler de 10 euro altinda para vermedim diyebilirim bardağı bile 2-3 euro başlar :) Sangria Türkiye de bir çok barda restoranda satılır.Ama biz genelde biraz daha meyveli ve vodkali yapriz hatta içine çilek koyani bile gördüm ama ispanyada fazla meyve,vodka yada rom pek tercih etmiyolar şarap ve meyveli gazoz kullanır ve gelelim tarife ;

MALZEMELER

1 şişe kırmızı şarap
1 adet portakal 
1 adet elma
1 adet limon
1 adet Tarçın çubuğu
1 su bardağı meyveli Gazoz
Yarım çay bardağı rom ( ispanyada bir çok yerde tercih edilmez ) 

YAPILIŞI

Şarap büyük bir kase boşaltılır.Dilimlenmiş meyveler ve rom içerisine eklenir.Soğuyana kadar buzdolabında bekletilir.

Servis edilmeden hemen önce içerisine gazoz ve bol buz eklenir.Genelde büyük kadehte servis edilir kadeh bol iri buzla ağzına kadar doldurulur.Servis güzel olmasi için meyve parçalarindan da bir iki tane içine mutlaka konmalır.

Sangria tadının güzel ve içiminin keyifli olmasının sebebini şarabın tadına ve meyvelerin lezzetine borçludur.İşte yapılması bu kadar basit hepinize bol sangriali keyifli saatler..

AFiYET OLSUN

8 Eylül 2014 Pazartesi

Mantarli Fideua



MALZEMELER

1 paket erişte
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
2 adet sebze bulyon
Yarım kilo mantar
1 kase bezelye
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Sıcak su

YAPILIŞI

Sarımsakları ve soğanları  ince ince doğrayın.Zeytinyağını tavaya koyun.( ben büyük kapaklı bir tava kullandım) Önce sarımsakları sonra soğanları kavurun.Mantarları doğrayıp içerisine ekleyin.Mantarlar piştikten sonra bezelyeleri ekleyin.Sebzeler piştikten sonra erişteyi ekleyin 2-3 dk kavurun.1 bardak sıcak suyun içerisinde sebze bulyonları ekleyin çözülsün.Çözüldükten sonra şehriyelerin içerisine ekleyin.Son olarak şehriyelerin üzerine çıkıcak kadar sıcak su ilave edip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

AFİYET OLSUN

4 Eylül 2014 Perşembe

Nohutlu Ispanak





İspanyol adı GARBANZOS CON ESPİNACAS 
Bu tarifide ispanyollara özel...Türkiyede bizlerde nohut yemeğini çok yaparız ama bu biraz farklı bir nahut yemeği olucak.Bizim damak tadımıza uygun diyebiilrim.Ben çok begendim eminim sizde çok begeniceksiniz.

MALZEMELER

500 gr haşlanmış nohut (garbanzos)
Bir kase ıspanak 
1 adet soğan
1 dış sarımsak 
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 su bardagı domates püresi 
1 adet defne yaprağı
1 su bardağı sıcak sebze suyu 
Yarım bardak su
3 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI 

Sarımsakları ve soğanları küp küp doğarayın.

Zeytinyağını tencere koyun kızdığında önce sarımsak sonra soğanları ekleyerek kavurun.Domates püresi,defne yaprağı ve toz kırmızı biberi ekleyin.2-3 dk sonra içerisine Yarım bardak sıcak su ve ıspanakları ekleyin.Ispanaklar pişince içesine nohutları ekleyin.Son olarak  1 bardak sebze suyunu ekleyin.(Ben 1 adet sebze bulyonu bir bardak suda eritip kullandım.)

Kaynayana kadar pişirin.

AFİYET OLSUN 
 



24 Ağustos 2014 Pazar

HASANPAŞA KÖFTESİ




Fırından misss gibi kokular geliyor sanki ;) 


MALZEMELER 

300 gr dana kıyma
1 adet yumurta
1 adet soğan
Kurululmuş ekmek
Karabiber
Pul biber
Kimyon
Tuz

Püresi için;

2 adet patates
1 çay bardagı süt
1 yemek kaşıği tereyağı
Kaşar peyniri veya mozeralla
Tuz
Muskat

Sos için;

1 adet Sogan
1 diş Sarimsak
Yarım Kereviz 
2-3 adet domates
Tane Karabiber 
Toz ve pul biber
Defne yapragi 
2-3 dal Maydanoz
1 yemek kaşığı tereyagi
yemek kaşığı biber Salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı su 

YAPILIŞI

Patatesleri haşlayın.kabuklarini soyup patatesler sıcakken içerisine tereyağı,süt ve çok az muskat  rendeleyip püre haline getirin.

Kurutulmuş ekmekleri bilendirdan geçirin.Soğanları rendeleyin.Kıyma,yumurta ve baharatlarida ekledikten sonra iyice yoğurun.Harcı avuç içi büyüklüğünde top köfteler yapın ve ortalarini oyarak kase şekline getirin.Her çukura 1 çay kaşığı tereyağı ekleyip 170 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. 

Sos için; tüm malzemeleri iri parçalar halinde doğrayin ve bir tencerenin icerisinde kaynayana kadar pişin.Kaynamaya başlayinca yarim su bardağı kadar su ekleyin.kaynamaya başlayınca ocaktan alıp süzün.işte süper lezzetli sosunuz hazir.

Köfteler piştikten sonra patates püresini köftelerin çukur gözlerine doldurun.Sosunuzu üzerine döküp son olarak patates pürelerinin üzerine birer parça kaşar peyniri koyun.

200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

AFİYET OLSUN