29 Nisan 2014 Salı

Perde Pilavi






Perde pilavı siirt yöresine ait çok eski bir yemektir.Düğün yemeği de denebilir.


MALZEMELER

Hamuru için;

3 su bardağı un
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı yoğurt

Pilav için;

2 su bardağı pirinç
1 adet tavuk gögsü
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kabuksuz badem
4-5 dal dereotu
1 tatli kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı tavuk suyu
2 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için ;

2-3 yemek kaşığı kabuksuz badem
Tereyağı


YAPILIŞI

Geniş bir kapta yumurta,zeytinyağı,yoğurt ve tereyağını karıştırın.3 su bardağı un ekleyip 15 dk yoğurun ve hamuru dinlenmeye bırakın.

Pirinçleri iyice yıkayıp süzün ve üzerine çıkıcak kadar sıcak su ve biraz tuz serpin ve dinlenmeye bırakın.

Tavuğu haşlayın ve suyundan 2 su bardağı kadar ayrın.Tavuğun etlerini kemiklerinde ayırıp elinizle ufalayın.

Tereyağında badem ve fıstıkları kavurun.Üzerine süzdürdüğünüz pirinçleri ve tuzu ekleyin.Pirinçler şeffaflaşana kadar kavurun.


Ufaladığınız tavuklar ekleyip son olarak ince ince doğranmiş dere otlarini ve kuş üzümlerini ekledikten sonra sıcak tavuk suyunu ekleyip ocağın en küçük gözünde ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

Perde pilavını yapacagınız kalıbı tereyağı ile yağlayın bademleri kalıbım içine istediğiniz şekilde yerleştirin.Kalıbı tereyağı donana kadar buzdolabında bekletin.

Dinlenmiş hamuru fırına girecek kabınızın dışına çıkıcak şekilde açın ve kalıbınıza yerleştirin.


Ilık olan pilavı hamurun üstüne ekleyin ve dışarı taşan kısımlarla pilavın üzerini kapatın.

200 derece ısıtılmış fırında 25-30 dk üzeri kızarınca kadar pişirin.





Fırından çıkınca 10 dk kadar ılıması için bekledikten sonra ters çevirip servis edin.

AFİYET OLSUN